Preturi de transfer

Preturile de transfer in contextul economic actual

Datorita politicilor de extindere a grupurilor de societati multinationale in tari din Europa Centrala si de Sud-Est, numarul societatilor romanesti care incheie tranzactii cu societati afiliate a crescut semnificativ.

Preturile care se practica in cadrul unui grup de societati multinationale pot distorsiona bazele de impozitare in diferite jurisidictii fiscale si astfel impozitele platite in diferite tari pot fi manipulate.

In ultima perioada, datorita nevoii de suplimentare a veniturilor la bugetul statului (in contextul deficitului bugetar actual), autoritatile fiscale din Romania au intensificat controalele fiscale in care solicita prezentarea dosarului de preturi de transfer.

Potrivit Ordinului Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 222/2008 privind continutul dosarului preturilor de transfer, dosarul privind preturile de transfer poate fi solicitat de autoritatile fiscale in timpul unei inspectii fiscale generale sau partiale. De asemenea, termenul pentru punerea la dispozitie a dosarului preturilor de transfer va fi de maximum 3 luni calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singura data, cu o perioada egala cu cea stabilita initial.

Din cazurile intalnite in practica, putem spune ca societatile vizate de autoritatile fiscale sunt societatile care inregistreaza pierderi si care au realizat tranzactii cu societati afiliate straine si romane. De asemenea, am intalnit in practica, societati carora, in cadrul controalelor pentru rambursarea de TVA, le-a fost solicitat dosarul preturilor de transfer, suspendandu-se astfel rambursarea de TVA pana la prezentarea dosarului.

Exemple de tranzactii intra-grup care sunt atent verificate de autoritatile fiscale si pentru care ar trebui sa se pregateasca documentatia preturilor de transfer includ urmatoarele:

  • Achizitii si vanzari de bunuri de la/catre societati afiliate;
  • Servicii primite/prestate de la/catre societati afiliate. Aceste servicii pot fi servicii de prelucrare in sistem lohn, inchirieri, servicii IT, de management, asistenta tehnica, marketing, etc.;
  • Redevente;
  • Imprumuturi primite/acordate de la/catre societati afiliate;
  • Acorduri de cash pooling, hedging incheiate cu societati afiliate, etc.

Date fiind cele de mai sus, credem ca intocmirea dosarului privind preturilor de transfer trebuie sa fie o prioritate pentru societatile care deruleaza tranzactii cu societati afiliate straine si romane.

Sfatul nostru

Acordati mare atentie acestor reglementari, mai ales daca derulati tranzactii cu persoane afiliate, intrucat controalele fiscale pe aceasta tema se vor intensifica in perioada urmatoare.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.