TVA valoare reziduala leasing financiar achizitie autoturism

Intrebare: Daca am un contract de leasing financiar pentru achizitionarea unui autoturism pentru care nu beneficiez de deductibilitatea TVA conform art. 1451 din Codul Fiscal, iar valoarea reziduala este introdusa in rata, cum procedez cu TVA-ul aferent valorii reziduale?

Raspuns: care a adus lamuriri in ceea ce priveste regimul TVA in cazul achizitiilor de autoturisme.

Astfel, in cazul prezentat de dvs. unde valoarea reziduala este inclusa in rata, consideram ca cel mai prudent este sa nu deduceti TVA aferenta valorii reziduale inclusa in rata la momentul inregistrarii fiecarei facturi.

*Nota. Interpretarile intalnite in practica mea pana acum sunt urmatoarele:

1. Deducerea TVA de pe facturile de leasing , chiar daca valoarea reziduala este inclusa in rate intrucat se considera ca achizitia se realizeaza la finalul contractului moment in care se realizeaza si regularizarea TVA prin colectarea TVA aferenta valorii reziduale dedusa initial prin includerea acesteia in ratele de leasing;

2. Colectarea TVA pentru valoarea reziduala inclusa in rate la momentul facturii (ca si in cazul de mai sus);

3. Considerarea includerii valorii reziduale in rata ca exercitare a optiunii de cumparare a bunului si limitarea dreptului de deducere a TVA pentru intreaga valoare a contractului de leasing (valoare reziduala + rate).

Din analiza efectuata impreuna cu colegii mei am ajuns la concluzia ca cea mai potrivita si prudenta interpretare a legii ar fi a doua varianta.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to TVA valoare reziduala leasing financiar achizitie autoturism

Comments are closed.