Import depozit alt stat decat cel de rezidenta cu livrare intracomunitara ulterioara sau export ulterior

Intrebare: O societate din Romania (inregistrata in scopuri de TVA) achizitioneaza marfuri din Ucraina care sunt transportate direct la depozitul firmei din Austria. Societatea este inregistrata din punct de vedere al TVA si in Austria avand un cod de TVA si din Austria.

  1. Marfa importata in Austria este apoi vanduta catre o societate in Italia (inregistrata in scopuri de TVA) si transportata din Austria direct in Italia de la depozitul firmei romanesti.
  2. Marfa importata in Austria este apoi vanduta catre o societate din Serbia (persoana impozabila) si transportata din Austria direct in Serbia de la depozitul firmei romanesti.

Intrebari: Care sunt implicatiile TVA in cazul de mai sus? Cum se emit facturile? Cum se raporteaza?

Raspuns:

1. Import in Austria:

  • In cazul achizitiei de bunuri transportate din Ucraina direct in Austria societatea A realizeaza un import de bunuri in Austria. Locul importului este in Austria. Societatea plateste TVA in Austria conform codului de TVA din Austria. Acesta operatiune este neimpozabila in Romania si se raporteaza in decontul de TVA pregatit de reprezentantul fiscal din Austria conform art. 132 in baza codului de TVA din Austria.
  • ATENTIE, din punct de vedere contabil aceasta operatiune se inregistreaza in registrele contabile ale societatii din Romania, atat marfa trebuie evidentiata in contabilitate (analitic distinct depozit Austria) cat si TVA-ul dedus in Austria prin intermediul contului 461 si cel colectat in Austria prin intermediul contului 462.
  • In functie de codul de TVA si detaliile de pe factura de import, consider ca aceasta operatiune nu se declara in decontul de TVA al societatii din Romania intrucat nu se realizeaza pe codul de TVA din Romania. In cazul in care totusi pe factura este trecut codul de TVA din Romania operatiunea se poate declara ca neimpozabila in Romania la randul 24.

Nota* in cazul in care importul este urmat de o livrare intracomunitara, iar bunurile nu sufera modificari, importul este scutit de TVA.

2. Livrare ulterioara in Italia:

  • In cazul in care livrarea se efectueaza din Austria in Italia, iar societatea din Romania utilizeaza codul de TVA din Austria, atunci aceasta operatiune reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri ce are locul livrari in Austria conform art. 132 alin. (1) lit. (a) din Codul Fiscal. Intrucat societatea din Italia furnizeaza un cod valid de TVA din Italia, iar marfa este transportata din Austria in Italia si exista document justificativ, persoana impozabila din Austria (societatea A) aplica scutirea de la art. 142. Alin. (2) lit. a) din Codul Fiscal in conformitate cu legislatia din Austria si emite factura fara TVA.
  • Operatiunea se declara in decontul de TVA pregatit de reprezentantul din Austria si in declaratia VIES pregatita de reprezentantul din Austria. Societatea din Italia declara in VIES achizitia intracomunitara de bunuri de la codul de TVA din Austria.
  • Operatiunea este neimpozabile in Romania si consider ca nu se declara in Romania intrucat aceasta s-a declarat pe codul de TVA din Austria.

3. Export Serbia

  • In cazul in care marfa este transportata de la depozitul din Austria direct in Serbia, atunci societatea A realizeaza un export de bunuri in Austria pe codul de TVA din Austria, locul livrarii fiind in Austria. Societatea aplica scutirea conform art. corespondent art. 143 din legislatia austriaca, justifica scutirea cu documentele corespunzatoare si o declara in decontul de TVA pregatit de reprezentantul din Austria. Consider ca societatea A nu este obligata sa raporteze aceasta operatiune in decontul din Romania daca se realizeaza pe codul de TVA din Austria. Totusi, in cazul in care pe factura inscrie codul de TVA din Romania prudent ar fi sa o declare ca operatiune neimpozabila in Romania la randul 3.
This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Import depozit alt stat decat cel de rezidenta cu livrare intracomunitara ulterioara sau export ulterior

Comments are closed.