Speta autoturism distrus in accident. Ajustare TVA

Intrebare: In cazul in care un autoturism proprietatea societatii comerciale a fost implicat intr-un accident auto fiind considerat dauna totala se impune ajustarea TVA? Precizez ca epava a fost vanduta cu TVA catre o firma specializata iar firma a fost despagubita de catre societatea de asigurari.

Raspuns: Conform art. 149 alin. (4) lit. d), intrucat autoturismul avariat a fost livrat (vandut) mai departe catre o alta societate consideram ca persoana impozabila nu mai este obligata la ajustarea TVA.

In cazul in care autoturismul nu ar fi fost vandut in urma distrugerii:

Conform prevederilor Codului Fiscal, casarea unui bun de capital înainte de expirarea duratei normale de funcţionare a acestuia nu este considerată livrare către sine, dar se aplică prevederile referitoare la ajustare, dacă bunul îşi încetează existenţa în cadrul perioadei de ajustare.

Conform normelor la art. 149, ajustarea prevăzută la art. 149 alin. (4) şi (5) din Codul fiscal nu se efectuează în situaţia în care sunt aplicabile prevederile art. 128 alin. (4) lit. a), b) şi d) din Codul fiscal referitoare la livrarea către sine, precum şi în situaţia în care nu are loc o livrare de bunuri în conformitate cu prevederile art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, cu excepţia casării activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital în conformitate cu prevederile art. 149 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

In acest sens conform art. 128 alin. (8), “b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum şi activele corporale fixe casate, în condiţiile stabilite prin norme;” nu constituie livrare de bunuri.

In concluzie, si in situatia in care nu ar fi existat o livrare consideram ca, si in acest caz, nu s-ar fi impus ajustarea TVA intrucat bunul a fost asigurat.

Nota* Am intalnit si opinii care spuneau ca trebuie ajustata TVA plecand de la fraza subliniata mai sus. Cu toate acestea imi mentin opinia intarita fiind si de circulara TVA 50446/2008.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Speta autoturism distrus in accident. Ajustare TVA

Comments are closed.