Tratament fiscal – suportare asigurare facultativa de sanatate de catre angajator

Intrebare: Care este tratamentul fiscal in cazul in care firma suporta costul asigurarilor facultative de sanatate ale angajatilor? Incepand cu anul acesta am primit carduri de sanatate pentru asigurarea facultativa.

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 55, alin. (3), lit. g) din Codul fiscal:

„primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii”reprezinta avantaje de natura salariala si se impoziteaza ca venituri din salarii.

Contabil, avantajele in natura se reflecta doar in statul de salarii, ele nefiind inregistrate in contabilitate prin intermediul conturilor 641 sau 421. Contributiile sociale si impozitul aferent avantajelor in natura sunt suportate din salariul net diminuand astfel valoarea acestuia in lunile in care se plateste asigurarea de sanatate.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 21, alin. (3), lit. k) din Codul fiscal este deductibila la calculul impozitului pe profit suma reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal pentru fiecare angajat. Orice suma ce depaseste aceasta valoare va fi considerata cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit si va fi in acelasi timp impozitata si ca avantaj in natura. Impozitarea ca avantaj in natura este obligatorie indiferent de cum este tratata cheltuiala din punct de vedere al impozitului pe profit.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Tratament fiscal – suportare asigurare facultativa de sanatate de catre angajator

Comments are closed.