Operatiune triunghiulara falsa. Factura de achizitie bunuri din Germania urmata de o factura de livrare bunuri in Rusia. Bunurile sunt transportate din Germania direct in Rusia.

Intrebare: Cumparam marfa de la o firma din Germania si o revindem unei firme din Rusia. Factura de la firma din Germania este catre noi si noi facturam firmei din Rusia. Marfa este exportata direct din Germania in Rusia pe baza facturii pe care o emitem noi. In acest caz mai sunt necesare documentele pentru justificarea scutirii de TVA (DVE, CMR, etc.)  pe care le prevede OMF2421/2007? Eu mai inregistrez taxarea inversa pe factura din Germania?

Raspuns:

Conform art. 132 din Cod Fiscal, locul livrarii de bunuri este locul unde se gasesc bunurile cand incepe expedierea sau transportul, asadar locul exportului este Germania. Intrucat, conform art. 1301 din Cod Fiscal, achizitia de la societatea din Germania nu intruneste conditiile necesare clasificarii ca achizitie intracomunitara, deoarece bunurile sunt transportate direct in afara Comunitatii, achizita nu va fi impozabila din punct de vedere al TVA in Romania, iar entitatea romana nu este persoana obligata la plata taxei si in consecinta nu va aplica taxare inversa.

In opinia noastra, tinand cont de faptul ca operatiunea nu este scutita, ci neimpozabila, nu consideram necesar sa prezentati documentele necesare pentru justificarea scutirii prevazute in ordinul 2421/2007. Cu toate acestea, consideram ca ar fi prudent ca dvs. sa obtineti totusi aceste documente (eventual in copie), pentru a evita eventuale neintelegeri de interpretare ale Codului fiscal in cazul unui control fiscal.

In decontul de TVA achizitia o veti inregistra la randul 24 (achizitii neimpozabile), iar livrarea la randul 3 (livrari pentru care locul livrarii este in afara Romaniei).

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Operatiune triunghiulara falsa. Factura de achizitie bunuri din Germania urmata de o factura de livrare bunuri in Rusia. Bunurile sunt transportate din Germania direct in Rusia.

Comments are closed.