Plata datorie asociat in natura, prin acordarea unor active in locul banilor

Intrebare: Societatea noastra a primit un imprumut de la unul dintre asociati pe care nu-l poate rambursa in termen. In cazul in care ambele parti sunt de acord, putem proceda la stingerea imprumutului prin oferirea de active din patrimoniul societatii in schimb?

Raspuns:

In opinia noastra, aceasta posibilitate poate exista in cazul in care ambele parti sunt de acord cu o compensare. Actul prin care se poate face transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor din patrimoniul societatii (de ex. masina, cladire) poate fi contractul de vanzare-cumparare.

Din punct de vedere al TVA, acordarea de active din patrimoniul societatii asociatului reprezinta in opinia noastra o livrare de bunuri cu plata, pentru care societatea va trebui sa colecteze TVA. Din punct de vedere contabil si fiscal societatea va trebui sa inregistreze un venit generat de livrarea bunurilor respective.

Consideram ca cel mai indicat ar fi ca societatea sa realizeze o vanzare catre asociat, livrare pentru care va aplica regimul de impozitare TVA prevazut in codul fiscal in functie de bunurile ce vor face obiectul contractului, iar pentru decontare societatea si asociatul pot incheia un act prin intermediul caruia isi exprima acordul de a compensa datoria (imprumutul) de plata catre asociat cu creanta acestuia aferenta livrarii bunurilor. Astfel se stinge datoria fata de asociat utilizand activele din patrimoniul societatii. Pentru redactarea acestor acte va recomandam sa apelati la un avocat.

Intrucat asociatul si societatea sunt entitati afiliate, tranzactiile dintre aceste doua persoane fac obiectul dosarului de preturi de transfer. Astfel, operatiunea de vanzare a bunurilor trebuie sa se efectueze la pretul pietei, nu la o valoare aleasa de catre asociat. In acest sens, recomandam ca inainte de efectuarea tranzactiei sa solicitati unui evaluator independent evaluarea bunurilor ce vor face obiectul contractului de vanzare-cumparare pentru a stabili valoarea de piata a acestora, valoare care trebuie sa se reflecte in pretul la care se face vanzarea bunurilor si totodata va recomandam sa intocmiti dosarul preturilor de transfer pentru aceste tranzactii.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.