Raportare in VIES servicii de transport aferente unei achizitii intracomunitare de bunuri

Intrebare: In cazul unei achizitii intracomunitare de marfuri, costul de transport aferent aducerii acestora in tara si inscris pe o factura separata, pe ce cont trebuie inregistrat in contabilitate? Pe cheltuieli (626) sau trebuie inclus in costul marfii?

Raspuns:

Potrivit reglementarilor contabile, art. 149 din Anexa 1 OMF 3055/2009 privind adoptarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene (Directiva a IV-a), activele circulante trebuie evaluate la costul de achiziţie sau costul de producţie.

Potrivit prevederilor art. 157 din Anexa 1 OMF 3055/2009 privind adoptarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene (Directiva a IV-a), costul stocurilor trebuie să cuprindă toate costurile aferente achiziţiei şi prelucrării, precum şi alte costuri suportate pentru a aduce stocurile în forma şi în locul în care se găsesc.

Atentie! Din punct de vedere al TVA, costurile cu transportul bunurilor ce fac obiectul achizitiei intracomunitare intra in baza de impozitare a bunurilor doar daca acestea cad in sarcina vanzatorului, potrivit alin. (9) din normele metodologice ale art. 137 din Codul fiscal. Astfel, in ceea ce priveste declaratia 390 (VIES), potrivit prevederilor OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 390, serviciul de transport il veti declara ca achizitie intracomunitara de servicii daca acesta nu cade in sarcina vazatorului sau ca achizitie intracomunitara de bunuri daca acesta cade in sarcina vanzatorului.

In concluzie, din punct de vedere contabil, in cazul in care costul de transport este aferent transportului bunurilor in gestiunea societatii dvs., consideram ca acesta trebuie inregistrat in costul marfii. Din punct de vedere fiscal, al TVA, costul de transport este tratat fie ca achizitie de servicii intracomunitare, fie de bunuri, in functie de caz.

Atentie! valoarea in lei a bunurilor, respectiv a transportului, se calculeaza distinct din punct de vedere contabil si fiscal (ca baza impozabila pentru TVA).

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.