Participarea salariatilor la profit in cazul unul SRL societate cu capital privat – Contributii sociale 2011

Intrebare: Societatea noastra doreste sa acorde unui salariat o suma de bani ce reprezinta participarea acestuia la profit. In acest sens, in cadrul AGA intrunita pentru aprobarea situatiilor financiare pentru 2010 s-a luat si aceasta decizie. Mentionez ca salariatul nu detine nicio participatie in cadrul societatii.

Cum se impoziteaza aceste sume? Ma intereseaza in special partea referitoare la contributiile sociale. Si cum se contabilizeaza aceste sume?

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) lit. e) din OG 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, repartizarea profitului la salariatii proprii este recunoscuta din punct de vedere legal doar pentru societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat si  regiile autonome.

Referitor la societatile cu capital privat, potrivit prevederilor legii 31/1990, textul de lege conform caruia personalul putea participa la beneficiile societatii a fost eliminat inca din anul 2003. In acest sens, in opinia noastra, “participarea” salariatilor la profitul societatilor comerciale cu capital privat reprezinta in fapt un bonus de performanta acordat salariatilor, bonus ce in opinia noastra este asimilat veniturilor din salarii.

Astfel, potrivit argumentelor de mai sus, consideram ca exceptiile specifice prevazute la art. 29616 din Codul fiscal si normele de aplicare aferente, referitoare la scutirea de la plata CAS, a contributiei pentru AMBP, a contributiei pentru somaj si a contributiei la fondul de garantare nu sunt aplicabile in cazul sumelor la care faceti referire dvs. In opinia noastra, aceste sume sunt asimilate veniturilor din salarii si se impoziteaza ca atare. Pentru plata acestor sume consideram ca se impune retinerea tuturor contributiilor sociale, la fel ca in cazul platii veniturilor din salarii.

In ceea ce priveste modul de contabilizare al acestor sume, consideram ca trebuie inregistrate in exercitiul financiar 2010 intrucat reprezinta cheltuieli aferente exercitiul financiar 2010 (bonusuri de performanta platite pentru activitatea prestata in 2010).

Astfel, in 2010 consideram ca sumele ar trebui inregistrate pe seama provizioanelor la valoare bruta (venituri brute + contributiile angajatorului), iar in anul 2011 in momentul in care se trec pe stat si se platesc salariatului se inregistreaza si anularea provizionului pe venituri.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.