Aplicare regim special de scutire de TVA pentru intreprinderile mici – depasirea plafonului – inregistrarea in scopuri de TVA

Intrebare: Societatea noastra aplica regimul special de scutire. Va trebui sa emitem o factura de avans de peste 100.000 EUR pentru livrarea unor bunuri, urmand ca diferenta sa se factureze in termen de 15 zile. Intrucat vom depasi plafonul aferent regimului special de scutire trebuie sa ne inregistram in scopuri de TVA. Ce se intampla cu factura de avans si cea pentru diferenta din punct de vedere al TVA? Operatiunea ramane scutita sau trebuie sa colectam TVA?

Raspuns:

Potrivit art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, regimul special de scutire se aplica pana la data de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153.

Potrivit art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul depasirii plafonului de scutire persoana impozabila trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului, adica in termen de 10 zile de la prima zi a lunii urmatoare celei in care plafonul a fost efectiv depasit, adica pana pe 10 ale lunii urmatoare. Potrivit art. 153 alin. (1) lit. c), inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu luna urmatoare celei in care s-a solicitat inregistrarea.

Cu alte cuvinte, daca depasiti plafonul in martie, in aprilie pana pe 10 aveti obligatia sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA iar incepand cu 1 mai aplicati regimul normal de taxare.

Astfel, in opinia noastra in cazul in care emiteti factura de avans aceasta va fi fara TVA, iar peste 15 zile, cand veti emite factura de diferenta aceasta va fi tot fara TVA intrucat 15 zile nu sunt suficiente pentru a se indeplini termenul de inregistrare prevazut mai sus.

In cazul in care factura de diferenta ar fi emisa dupa o perioada mai lunga (dupa inregistrarea in scopuri de TVA) pentru aceasta ar interveni obligatia colectarii de TVA, dar doar pentru diferenta, partea aferenta avansului ramanand in regim de scutire, asa cum este prevazut la art. 134 alin. (5) din Codul fiscal.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.