Asociatie de proprietari – Pensionar cu conventie civila – contributii sociale

Intrebare: Sunt administrator la o asociatie de proprietari unde avem angajati si tineri si pensionari cu conventii conform Codului civil. Pentru toti platim ca asociatie toate contributiile si cele pentru angajator si pentru angajati.

  1. pentru pensionari contributia individuala pentru asigurari sociale si somaj este corect sa nu o platim si in ce temei legal?
  2. ca angajator asociatie de proprietari este corect sa nu platim pentru fondul de concedii si pentru fondul de garantare si in ce temei legal?

Raspuns:

In primul rand trebuie sa faceti clar distinctia intre veniturile de natura salariala (cele prestate in baza unui contract de munca) si veniturile de natura profesionala, altele decat cele salariale (cele prestate in baza unei conventii civile). Din enuntul intrebarii dvs. intelegem ca aveti incheiate conventii civile, cu toate acestea platiti toate contributiile sociale atat pentru angajat cat si pentru angajator.

Pentru veniturile de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, se datoreaza contributiile individuale pentru pensii si somaj (art. III din OUG 58/2010). Potrivit art. 3 alin. (5) din OUG 58/2010, in cazul in care beneficiarii acestor venituri au calitatea de pensionari, atunci acestia sunt scutiti de la plata acestor contributii si datoreaza doar impozit pe venit.

In cazul in care persoanele respective desfasoara o activitate dependenta, atunci consideram ca acestia obtin venituri de natura salariala, caz in care se impune incheierea unui contract de munca. Pentru veniturile de natura salariala se retin, in general, toate contributiile sociale potrivit prevederilor Titlului IX2 din Codul fiscal.

In cazul in care beneficiarii veniturilor din salarii sunt persoane ce au calitatea de pensionari, pentru acestia nu se datoreaza contributiile de asigurari pentru somaj, potrivit prevederilor art. 29616 alin. (4) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste a doua intrebare, potrivit pct. 22 din Normele la Codul fiscal, exista prevederi speciale in ceea ce priveste plata contributiei pentru concedii si indemnizatii care fac referire la scutirea de la plata acestei contributii pentru remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau alte persoane, dar in baza contractului de mandat. Pentru restul contributiilor consideram ca sunt aplicabile prevederile generale.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.