Impozitare venituri sediu permanent al unei persoane fizice nerezidente

Intrebare: Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, inteleg ca si persoanele straine se pot autoriza ca PFA in Romania. Care ar fi obligatiile acestora din punct de vedere fiscal? Trebuie sa plateasca pe langa impozit si contributii sociale?

Raspuns:

Intradevar, consideram ca potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din OUG 44/2008 persoanele straine se pot autoriza ca PFA-uri in Romania in cazul in care sunt cetateni UE sau SEE. Cu toate acestea, potrivit prevederilor art. 37 din OUG 44/2008, consideram ca o persoana fizica nerezidenta se poate autoriza in Romania pentru realizarea de operatiuni economice doar ca o extensie a activitatii economice efectuate de aceasta in statul de rezidenta si poate desfasura activitati economice aici prin intermediul unui sediu permanent. Astfel persoana respectiva trebuie mai intai sa fie autorizata pentru operatiunile respective in statul de rezidenta.

In ceea ce priveste obligatiile fiscale, persoana nerezidenta trebuie sa se inregistreze din punct de vedere fiscal aici si sa plateasca impozit pe venit pentru veniturile atribuibile sediului permanent de aici.

In ceea ce priveste contributiile sociale, consideram ca persoanele nerezidente nu au obligatia platii acestora intrucat nu au calitatea de asigurati in sistemele nationale de asigurari sociale si nici obligatia de a se asigura.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.