Compensare prin utilizarea de bilete la ordin fara circuit bancar

Intrebare: Datoram partenerului nostru, care ne este si client si furnizor, o suma de bani; ei ne datoreaza noua aceeasi suma, insa facturile sunt prea vechi ca sa mai emitem ordin de compensare pe ele. Noi insistam sa le platim/incasam, insa ei propun o alta solutie. Ei propun sa emita catre noi un BO fara circuit bancar pe care noi sa il giram catre ei, si sa ne stingem pe baza acestui BO. Este legal sa procedam asa?

Raspuns:

Potrivit prevederilor pct. 45 din Reglementările Contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene (OMFP 3055/2009) compensările între creanţe şi datorii faţă de aceeaşi entitate efectuate cu respectarea prevederilor legale pot fi înregistrate numai după contabilizarea veniturilor şi cheltuielilor corespunzătoare.

Potrivit prevederilor art. 104 din Legea 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin cu modificările ulterioare, BO reprezintă o promisiune a emitentului de a plăti o sumă determinată.

Potrivit art. 106 din Legea 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin cu modificările ulterioare, reglementările prevăzute la art. 13 – 23 din Legea 58/1934 privind transmiterea cambiei prin gir sunt aplicabile şi BO în cazul în care acestea nu sunt incompatibile cu natura acestui titlu. În acest sens, aşa cum în cazul cambiei girul poate fi făcut în folosul trasului, putem considera şi că în cazul BO girul poate fi făcut în folosul emitentului.

Cu toate acestea, în opinia noastră BO reprezintă un document de plată ci nu un document de compensare. Astfel, în cazul în care acesta este girat mai departe către o altă persoană, considerăm că BO ar trebui introdus spre decontare de către ultimul posesor, chiar dacă acesta este emitentul. Din informaţiile furnizate înţelegem că BO nu va intra în circuitul bancar.

Cunoaştem faptul că în practică există situaţii în care societăţile comerciale emit şi girează BO cu scopul compensării de creanţe. Cu toate acestea, luând în considerare lipsa reglementărilor specifice în acest sens, în cazul în care intenţia societatii dvs. este aceea de a efectua o compensare considerăm că cel mai prudent ar fi ca aceasta să apeleze la utilizarea documentelor legale aplicabile în cazul compensării. În cazul în care acest lucru nu este posibil, pentru a evita orice implicaţii ce pot surveni ca urmare a interpretării prevederilor Legii 656/2002 privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi pentru a evita orice consecinţe nefavorabile ce pot apărea ca urmare acestei operaţiuni, considerăm că cel mai prudent ar fi ca societatea dvs. să realizeze efectiv plata datoriei/ încasarea creanţei respective.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.