TVA – Livrare intracomunitara bunuri mobile corporale cu instalare si montaj intr-un bun imobil

Intrebare: O societate din Franta transporta in Romania bunuri mobile corporale (prefabricate) din care urmeaza a fi construite case pe un teren din Romania. Care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA si cum trebuie emisa factura de catre firma din Franta cu TVA sau fara?

Raspuns:

In opinia noastra bunurile mobile care sunt transportate in Romania si incorporate intr-un bun imobil de aici devin prin destinatie bunuri imobile.

In primul rand referitor la transferul bunurilor, consideram ca, potrivit prevederilor art. 128 alin. (10) din Codul fiscal, transportul bunurilor din Franta in Romania reprezinta un transfer asimilat livrarii intracomunitare. Totodata, potrivit acelorasi prevederi, consideram ca societatea din Franta realizeaza o achizitie intracomunitara asimilata in Romania. In acest sens, potrivit prevederilor art. 153 alin. (5) din Codul fiscal, considerăm că societatea din Franta are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in Romania.

In al doilea rand referitor la serviciile de instalare/montaj, potrivit prevederilor art. 133 alin. (4) din Codul fiscal locul prestarii serviciilor se considera a fi in Romania intrucat bunul imobil in legatura cu care sunt prestate serviciile este situat in Romania. Potrivit prevederilor art. 150 alin. (6) persoana obligata la plata TVA ar fi fost beneficiarul daca prestatorul nu ar fi fost inregistrat in scopuri de TVA in Romania. Cum prestatorul are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in Romania (pentru transferul asimilat despre care am vorbit mai sus) consideram ca nu se pot aplica prevederile art. 150 alin. (6) din Codul fiscal. Drept urmare, consideram ca persoana obligata la plata taxei este prestatorul din Franta, care va emite factura cu TVA pe codul fiscal din Romania.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.