Modernizari efectuate la o cladire inchiriata – ajustare TVA

Intrebare: Societatea A a inchiriat in anul 2008 o cladire de la unul dintre asociatii societatii. La aceasta cladire s-au realizat investitii care au depasit 20% din valoarea cladirii. Cladirea a fost folosita in activitatea societatii pentru realizarea de operatiuni taxabile. In anul 2011 cladirea va fi transferata inapoi asociatului. In acest caz trebuie ajustata TVA dedusa pentru cheltuielile de modernizare?

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 149 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, din punct de vedere al TVA, aceste modernizari reprezinta bunuri de capital. Potrivit prevederilor art. 149 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, in cazul acestor modernizari perioada de ajustare este de 20 de ani.

În situaţia în care în cursul perioadei de ajustare expiră contractul de închiriere, leasing, concesionare sau orice alt tip de contract prin care bunul imobil ori o parte a acestuia a fost pus/pusă la dispoziţia altei persoane şi bunul de capital este restituit proprietarului, se consideră că bunul de capital constând în modernizările/transformările efectuate îşi încetează existenţa în cadrul activităţii economice a persoanei impozabile care a utilizat bunul respectiv, conform art. 149 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal. Ajustarea deducerii aferente operaţiunilor de transformare sau modernizare se realizează pentru toată taxa aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare, incluzând anul în care bunul este restituit proprietarului, în conformitate cu prevederile art. 149 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal.

Astfel, in cazul in care aceste modernizari se restituie proprietarului inainte de expirarea perioadei de ajustare de 20 de ani, se considera ca bunul de capital isi inceteaza existenta. In acest caz intervine obligatia ajustarii TVA doar in cazul in care bunul de capital nu face obiectul unei livrari taxabile. Astfel daca transferul catre proprietar va face obiectul unei livrari pentru care taxa este deductibilă, consideram ca nu se impun obligatii privind ajustarea. Tinand cont ca cele 2 entitati sunt entitati afiliate, consideram ca transferul trebuie sa aiba loc la valoare de piata.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Modernizari efectuate la o cladire inchiriata – ajustare TVA

Comments are closed.