Dosarul preturilor de transfer – de ce este indicat sa apelati la o societatea specializata?

Viboal Consulting, ca societate specializata care pregateste dosarul preturilor de transfer:

1. Interactioneaza in mod frecvent cu autoritatile fiscale. Consultantii Viboal Consulting ofera asistenta privind sustinerea documentatiei pregatite pe perioada inspectiei fiscale, asigurandu-se ca inspectorii fiscali inteleg in mod corect modelul de afaceri si argumentele expuse, mimizand riscul de a impune ajustari nefundamentate. De asemenea, specialistii Viboal Consulting asista clientii in formularea punctului de vederea cu privire la constatarile echipei de inspectie fiscala in materie de preturi de transfer, notate in cadrul raportului de inspectie fiscala. In plus, in cazul in care clientii se considera nedreptatiti de abordarea autoritatilor fiscale, echipa de consultanti va poate furniza asistenta in redactarea unei contestatii la decizia de impunere, iar prin cabinetul de avocatura colaborator va poate furniza asistenta in solutionarea unui eventual litigiu fiscal. De asemenea, Viboal Consulting, va poate pune la dispozitie un expert contabil judiciar in vederea formularii unei opinii de specialitate in cadrul unui litigiu fiscal.

Prin interactionarea constanta cu autoritatile fiscale, consultantii Viboal Consulting au dobandit o buna cunoasterea a practicilor, interpretarilor si abordarilor autoritatilor fiscale cu privire la diverse aspecte sensibile din cadrul documentatiei privind dosarul preturilor de transfer.

2. Detine accesul la resurse de informare (publicatii de specialitate, seminarii tematice organizate de institutii abilitate, practici ale autoritatilor fiscale din alte jurisdctii).

3. Detine accesul la baze de date (precum Amadeus, dezvoltata pe aceeasi platforma ca si baza de date Orbis utilizata de autoritatile fiscale) care ii permite sa efectueze studii de comparabilitate si sa testeze daca preturile/marjele practicate se incadreaza in marja de piata. Cea mai frecventa lipsa in cadrul unui dosar de preturi de transfer pregatit intern sau de catre o societate de consultanta/contabilitate/avocatura care nu are acces la baza de date consta in absenta unui studiu de comparabilitate care sa fundamenteze analiza economica. Practic, in lipsa unui studiu realizat pe societati care efectueaza tranzactii comparabile, nu se poate proba ca preturile/marjele se afla la nivel de piata, ceea ce constituie esenta unui dosar de preturi de transfer. In practica, autoritatile fiscale resping cel mai frecvent dosarul preturilor de transfer pregatit intern pentru ca nu este fundamentat cu un studiu de comparabilitate.

4. A dobandit experienta in analiza profilului functional pentru diferite tipologii de societati – comisionari, distribuitori cu drepturi limitate, distribuitori cu drepturi depline, producatori in regim lohn, producatori contractati, producatori cu drepturi depline, etc. fiind in masura sa efectueze studii de comparabilitate relevante.

5. Completeaza cunostintele de specialitate privind pregatirea unui dosar de preturi de transfer cu experienta in fiscalitate, contabilitate, analiza financiara si evaluare.

Cunostintele de fiscaliate ne permit sa identificam riscurile fiscale aferente activitatii clientilor si sa le minimizam prin asigurarea conformitatii si prin pregatirea unui memorandum adresat managementului in vederea unei corectii viitoare.

Cunostintele contabile ne permit sa extragem informatia bruta din evidentele contabile si sa filtram informatia financiara relevanta pentru calculul indicatorilor financiari, ne permit sa gasim solutii pentru alocarea costurilor in functie de chei de alocare relevante, acolo unde sistemul contabil nu prezinta o detaliere pertinenta.

Cunostintele de analiza financiara ne permit sa intelegem modelul de afacere al clientilor si sa il relationam la contextul economic, la factorii care afecteaza industria si gasim justificari pentru evolutia indicatorilor financiar ai societatii analizate.

Cunostintele de evaluare se completeaza in mod ideal cu setul de cunostinte necesare intelegerii ansamblului de functii si riscuri si sunt asimilate in cadrul metodelor de estimare a preturilor de transfer, avand trasaturi comune. Un astfel de exemplu il constituie metoda comparatiei care este utilizata de ambele sisteme pentru a stabili valoarea de piata, respectiv pentru a demonstra incadrarea in marja de piata, avand o aplicabilitate crescuta in cadrul tranzactiilor ce implica transferul/inchirierea de bunuri.

6. Dosarul de preturi de preturi de transfer este pregatit de o echipa si este rezultatul unei analize multidisciplinare pentru a stabili cea mai corecta abordare.

This entry was posted in Evaluare, Fiscalitate - contabilitate, Preturi de transfer and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.