TVA – Nontransfer – registrul bunurilor primite

Intrebare: Avem un client din Uniunea Europeana care ne trimite anumite aparate pentru reparatii in Romania. Dupa reparatii, compania noastra returneaza aparatele clientului urmand sa emitem factura pentru servicii. Din punct de vedere fiscal suntem obligati sa tinem vreo evidenta speciala cu privire la transferul acestor aparate?

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 128 alin. (12) lit. f) din Codul fiscal, expedierea bunurilor din statele membre in Romania reprezinta non-transferuri, iar conditia esentiala pentru ca acestea sa nu reprezinte operatiuni impozabile este aceea ca bunurile respective sa fie, dupa prestarea serviciilor, reexpediate persoanei impozabile de la care au fost primite.

Intrucat societatea dvs. primeste bunurile aceasta are obligatia intocmirii registrului bunurilor primite. Potrivit prevederilor normelor de aplicare a art. 156 din Codul fiscal, registrul bunurilor primite este un registru pentru bunurile mobile corporale primite care au fost transportate din alt stat membru al Comunitatii in Romania sau care au fost importate in Romania ori achizitionate din Romania de o persoana impozabila nestabilita in Romania si care sunt date unei persoane impozabile in Romania in scopul expertizarii sau pentru lucrari efectuate asupra acestor bunuri in Romania, cu exceptia situatiilor in care prin ordin al ministrului finantelor publice nu se impune o asemenea obligatie. Registrul bunurilor primite nu trebuie tinut in cazul bunurilor care sunt plasate in regimul vamal de perfectionare activa. Acest registru va cuprinde:

  1. denumirea si adresa expeditorului;
  2. un numar de ordine;
  3. data primirii bunurilor;
  4. descrierea bunurilor primite;
  5. cantitatea bunurilor primite;
  6. data transportului bunurilor transmise clientului dupa expertizare sau prelucrare;
  7. cantitatea si descrierea bunurilor care sunt returnate clientului dupa expertizare sau prelucrare;
  8. cantitatea si descrierea bunurilor care nu sunt returnate clientului;
  9. o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu serviciile prestate, precum si data emiterii acestor documente.

Aceste bunuri sunt evidentiate in gestiune extracontabil intrucat nu sunt in proprietatea societatii.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.