Obligatia transportului intr-o operatiune triunghiulara

Intrebare: Compania noastra achizitioneaza de la o societate din Franta marfa. Marfa soseste direct de la o companie din Germania. Pe factura companiei din Franta este specificat operatiune triunghiulara. Transportul este efectual de o companie din Romania si este platit de firma noastra.

Raspuns:

Conform art. 126 alin. (8) din Codul fiscal, nu sunt operatiuni impozabile in Romania:

[…]

b) achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care locul este in Romania in conformitate cu prevederile art. 132^1 alin. (1), atunci cand sunt indeplinite urmatoarele conditii:

1. achizitia de bunuri este efectuata de catre o persoana impozabila, denumita cumparator revanzator, care nu este stabilita in Romania, dar este inregistrata in scopuri de TVA in alt stat membru;

2. achizitia de bunuri este efectuata in scopul unei livrari ulterioare a bunurilor respective, in Romania, de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1;

3. bunurile astfel achizitionate de catre cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1 sunt expediate sau transportate direct in Romania, dintr-un alt stat membru decat cel in care cumparatorul revanzator este inregistrat in scopuri de TVA, catre persoana careia urmeaza sa ii efectueze livrarea ulterioara, denumita beneficiarul livrarii ulterioare;

4. beneficiarul livrarii ulterioare este o alta persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de TVA in Romania;

5. beneficiarul livrarii ulterioare a fost desemnat in conformitate cu art. 150 alin. (4) ca persoana obligata la plata taxei pentru livrarea efectuata de cumparatorul revanzator prevazut la pct. 1.;

[…]

Relatia de transport al bunurilor din Germania in Romania trebuie sa existe intre furnizor si cumparatorul revanzator, oricare dintre acestia putand fi responsabil pentru transportul bunurilor, in conformitate cu termenii de livrare Incoterms sau in conformitate cu prevederile contractuale. Daca transportul este realizat de beneficiarul livrarii, nu sunt aplicabile măsurile de simplificare pentru operatiuni triunghiulare. Obligatiile ce revin societatii din Romania sunt:

a) sa plateasca, prin procedeul taxarii inverse, taxa aferenta livrarii efectuate de cumparatorul revanzator (firma din Franta) care nu este stabilit in Romania in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (4) si art. 157 alin. (1) sau (2), dupa caz;

b) sa inscrie achizitia efectuata in rubricile alocate achizitiilor intracomunitare de bunuri din decontul de taxa prevazut la art. 156^2 sau 156^3 din Codul fiscal, precum si in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal.

Achizitia este neimpozabila in Romania in masura in care transportul este obligatia firmei din Franta sau a firmei din Germania, in caz contrar nu se pot aplica masurile de simplificare iar compania din Franta are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA in Romania intrucat ar realiza o achizitie intracomunitara aici. Din acest motiv va recomandam sa analizati prevederile contractuale si conditia de livrare pentru a confirma ca transportul intra in sarcina uneia dintre cele doua societati.

In cazul in care nu este o operatiune triunghiulara, operatiunea ar trebui restructurata iar compania din Franta ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. In caz contrar, consideram ca o puteti declara in continuare ca achizitie intracomunitara intrucat veti aplicati reteaua de siguranta.

Referitor la transportul bunurilor, cheltuielile cu transportul bunurilor livrate intracomunitar sau alte cheltuieli accesorii, cum sunt cele de asigurare sau de ambalare, se cuprind in baza impozabila a livrarii intracomunitare numai daca, potrivit prevederilor contractuale, acestea cad in sarcina vanzatorului.

Intrucat transportul este facut de o firma din Romania, trebuie analizat pe cine anume factureaza aceasta companie. In cazul in care factura este emisa catre compania dvs. ar rezulta ca aceasta are obligatia efectuarii transportului si drept urmare operatiunea nu poate fi una triunghiulara. In acest sens, trebuie sa analizati modul in care se deruleaza tranzactia cu societatea de transport.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.