Corelatii intre declaratia recapitulativa 390 si declaratia statistica INTRASTAT

Intrebare: Pot exista diferente intre valorile declarate in declaratia 390 si valorile declarate in declaratia INTRASTAT?

Raspuns:

Da, in principiu exista multiple situatii in care informatiile declarate in declaratia statistica Intrastat difera de informatiile declarate in declaratia recapitulativa 390.

De exemplu:

– facturile de avans nu se declara in declaratia Intrastat, dar se declara in declaratia 390. Conform metodologiei de raportare Intrastat, schimburile intracomunitare de bunuri trebuie declarate in luna in care are loc miscarea fizica a bunurilor peste frontiera Romaniei.

– retururile de bunuri se declara in declaratia 390 ca achizitii cu valori negative, iar in Intrastat ca expedieri cu valori pozitive.

– operatiunile triunghiulare nu se declara de catre cumparatorul revanzator in Intrastat dar se declara de acesta in declaratia 390.

– valoarea facturata inscrisa in documentele fiscale poate fi diferita de valoarea care trebuie inscrisa in campul „Valoare facturata” din declaratia Intrastat, asa cum este cazul prelucrarii de bunuri, unde valoarea bunurilor obtinute in urma prelucrarii declarata in Intrastat cuprinde atat valoarea materiilor prime cat si valoarea manoperei, pe cand documentul fiscal cuprinde doar valoarea manoperei, iar in declaratia 390 se raporteaza ca prestare de servicii, pe cand in Intrastat ca miscare de bunuri.

– diferente pot aparea si ca urmare a cursului de schimb folosit la convertirea sumelor din valuta in lei. Astfel, daca valoarea bunurilor este exprimata in alta moneda decât leu, valoarea trebuie transformata in lei. In Intrastat, transformarea in lei se face pe baza cursului de schimb stabilit de BNR din data avizului de expediere sau data efectiva in care are loc expedierea pentru expedieri, si cursul BNR de la data receptiei efective a bunurilor pentru introduceri, spre deosebire de declaratia 390 unde se utilizeaza cursul de schimb de la data exigibilitatii TVA care poate fi alta decat data livrarii/data receptiei.

– etc.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.