Ce se întâmplă cu TVA dedusă în cazul unor achiziţii destinate utilizării în folosul unor operaţiuni taxabile, dacă acele operaţiuni taxabile nu mai ajung a fi realizate?

În articolul următor vom trata problema deductibilităţii TVA în cazul unei societăţi ce efectuează achiziţii de bunuri şi servicii cu scopul dezvoltării unei afaceri în România, afacere în interesul căreia sunt demarate şi efectuate achiziţii şi investiţii, dar care, din considerente independente de voinţa acţionariatului şi a managementului, nu mai ajunge în faza de exploatare, activitatea fiind sistată la scurt timp după înfiinţare.

Vom prezenta în continuare, cazul real al unei companii din România, înfiinţată cu scopul de a derula activitate de prestări servicii de tip „call centre”, care efectuează achiziţii cu scopul organizării şi dezvoltării afacerii, pentru care deduce TVA, dar a cărei activitate este sistată la scurt timp după. Vom analiza implicaţiile TVA în acest caz şi în ce măsură societatea îşi păstrează dreptul de deducere a TVA pentru achiziţiile efectuate, precum şi abordarea pe care a avut-o autoritatea fiscală în cadrul inspecţiei de rambursare a TVA. Deşi analiza se concentrează pe cazul de faţă, concluziile acesteia sunt general valabile.

[…]

Pentru mai multe detalii va invitam sa cititi intreg articolul in urmatorul numar al revistei Curierul fiscal.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.