Plata arenda in natura – regim TVA

Intrebare: Compania noastra are incheiate contracte de arenda cu persoane fizice. Plata contractelor se face in cereale. In acest caz avem obligatia de a factura, respectiv colecta TVA la intreaga cantitate care face obiectul platii arendei sau doar la cantitatea neta (dupa ce retinem impozitul la sursa aferent acestor venituri)? Precizez ca proprietarii nu vin cu bani de acasa pentru impozit. In acest sens retinem o parte din cantiatea de cereale cu titlu de impozit.

Raspuns:

Potrivit art. 130 din Codul fiscal, in cazul unei operaţiuni care implică o livrare de bunuri şi/sau o prestare de servicii în schimbul unei livrări de bunuri şi/sau prestări de servicii, fiecare persoană impozabilă se consideră că a efectuat o livrare de bunuri şi/sau o prestare de servicii cu plată. Normele de aplicare chiar ofera exemple aplicabile in speta de fata: Operaţiunile prevăzute la art. 130 din Codul fiscal, includ orice livrări de bunuri/prestări de servicii a căror plată se realizează printr-o altă livrare/prestare, precum: […] plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.

In opinia noastra TVA se colecteaza la intreaga cantitate, urmand ca diferenta de cantitate retinuta cu titlu de impozit sa faca obiectul unei achizitii de la proprietarii terenurilor si care ulterior sa fie compensata cu valoarea impozitului de plata.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.