Preţurile de transfer şi activele intangibile – noi direcţii în abordarea OCDE

În data de 6 iunie 2012, Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică a publicat o versiune preliminară a capitolului revizuit privind activele intangibile din Liniile Directoare privind prețurile de transfer pentru întreprinderile multinaţionale şi administraţiile fiscale. Articolul curent își propune să prezinte cele mai importante modificări introduse de versiunea preliminară, comparativ cu prevederile cuprinse la momentul de față în capitolul dedicat activelor intangibile din Liniile Directoare privind prețurile de transfer.

Prevederile aplicabile în prezent dedicate activelor intangibile au fost aprobate și au devenit parte din Liniile Directoare privind prețurile de transfer în anii 1995-1997. Odată cu revizuirea seminificativă a Liniilor Directoare privind prețurile de transfer în anul 2010, a devenit evidentă nevoia de a aduce clarificări cu privire la definirea, identificarea și evaluarea activelor intangibile.

În acest sens, în iulie 2010 a fost demarat un proces de revizuire a capitolului VI din Liniile Directoare, iar obiectivele revizuirii au fost validate în ianuarie 2011, estimându-se ca în anul 2013 să fie publicată o versiune preliminară. Termenul de redactare a materialului a fost devansat și în iunie 2012 a fost publicată versiunea preliminară asupra activelor intangibile. Înainte ca versiunea preliminară să înlocuiască versiunea existentă se vor organiza consultări publice cu mediul de afaceri și apoi va fi supusă aprobării de către comitetul abilitat în materie de fiscalitate în cadrul Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică.

În continuare sunt prezentate principalele modificări aduse.

Pentru mai multe detalii va invitam sa cititi intreg articolul in urmatorul numar al revistei Curierul fiscal.

 

This entry was posted in Preturi de transfer and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.