Neinregistrarea la timp in Registrul Operatorilor Intracomunitari si achizitia intracomunitara

Intrebare:

Ce se intampla daca pana la 1 august 2010 nu am reusit sa ma inscriu in ROI dar sunt nevoit sa desfasor achizitii intracomunitare?

Raspuns:


In primul rand pentru a raspunde la intrebare consider esential definirea achizitiei intracomunitare.

Conform cap. 2, titlu IV, Directiva Consiliului 2006-112-EC (directiva pe TVA), achizitia intracomunitara de bunuri reprezinta achizitia dreptului de a dispune ca si un proprietar de bunuri mobile tangibile, expediate sau transportate cumparatorului, intr-un stat membru altul decat statul de unde a inceput expedierea sau transportul bunurilor.

„‘Intra-Community acquisition of goods’ shall mean the acquisition of the right to dispose as owner of movable tangible property dispatched or transported to the person acquiring the goods, by or on behalf of the vendor or the person acquiring the goods, in a Member State other than that in which dispatch or transport of the goods began.”

Definitia furnizata de directiva este aceeasi cu cea prevazuta la art. 1301 din legea 571/2003 privind Codul Fiscal:

Se consideră achiziţie intracomunitară de bunuri obţinerea dreptului de a dispune, ca şi un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinaţia indicată de cumpărător, de către furnizor, de către cumpărător sau de către altă persoană, în contul furnizorului sau al cumpărătorului, către un stat membru, altul decât cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Conform art. 2192 din Ordonanta 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala:

(1) Constituie contravenţie efectuarea de operaţiuni intracomunitare de către persoanele care au obligaţia înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari fără a fi înscrise, conform legii, în acest registru.

(2) Contravenţia pentru fapta prevăzută la alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.

In cazul in care doriti sa achizitionati bunuri din alte state membre desi nu sunteti inregistrati in ROI, vanzatorul nu va putea aplica scutirea de TVA prevazuta la art. 138, capitolul 4, titlul IX din directiva pe TVA:

„Member States shall exempt the supply of goods dispatched or transported to a destination outside their respective territory but within the Community, by or on behalf of the vendor or the person acquiring the goods, for another taxable person, or for a non-taxable legal person acting as such in a Member State other than that in which dispatch or transport of the goods began”.

(articolul corespondent in legislatia romana fiind cel de la alin. (2), art. 143 din Codul Fiscal) intrucat dvs. nu dispuneti de un cod valid de TVA pe VIES, asadar vanzatorul va fi nevoit sa emita factura cu TVA. In cazul in care bunurile achizitionate sunt transportate intr-un alt stat membru (Romania in cazul nostru) sunt intrunite criteriile clasificarii tranzactiei drept achiztie intracomunitara.

Chiar daca factura este emisa cu TVA, cumparatorul este in continuare obligat la plata taxei conform art. 151 din Codul Fiscal, iar in cazul in care este persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul Fiscal, va aplica taxare inversa conform art. 157 din Codul Fiscal, aplicand cota de TVA la valoarea neta a facturii.

In cazul in care plata facturii externe a fost efectuata inclusiv TVA, conform directivei 2008/9/EC a consiliului, cumparatorul are dreptul solicitarii rambursarii TVA de catre statul vanzatorului. In acest fel se evita dubla taxare a aceleiasi tranzactii.

In cazul in care vanzatorul poate emite factura storno (credit note), ulterior inregistrarii cumparatorului in ROI, acesta poate returna TVA-ul platit in statul de provenienta a bunului, bineinteles atata vreme cat cumparatorul poate face dovada transportului bunurilor din statul de proveninenta in Romania, astfel incat vanzatorul sa poata aplica scutirea prevazuta la art. 138 din directiva pe TVA.

Concluzia este ca, chiar daca ulterior tranzactiei se obtine inregistrarea in ROI, pentru tranzactiile intracomunitare desfasurate in perioada anterioara inregistrarii in ROI exista posibilitatea amendarii contribuabilului respectiv conform art. 2192 din Codul de Procedura Fiscala.

Asadar, indiferent daca pe factura de achizitie se trece TVA din statul de provenienta sau nu, tranzactia este clasificata, conform definitiei, ca achizitie intracomunitara, iar cumparatorul este pasibil de amenda.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Neinregistrarea la timp in Registrul Operatorilor Intracomunitari si achizitia intracomunitara

Comments are closed.