Ajustarea TVA pentru o cladire achizitionata cu aplicarea masurilor de simplificare (taxare inversa)

Intrebare: O societate a achizitionat in anul 2007 un imobil pentru care nu a platit TVA, ci a facut taxare inversa. La inceputul anului 2010, patronul societatii a inceput sa inchirieze o parte din cladire fara TVA. Exista vreo obligatie in ceea ce priveste ajustarea TVA daca societatea nu a dedus/platit TVA la momentul achizitiei?

Raspuns: Conform art. 149 corelat cu art. 1251 din Codul Fiscal, cladirea la care faceti referire in intrebarea dvs. reprezinta un bun de capital. Conform art. 149 alin. (4) lit. a) din Codul Fiscal, in cazul in care bunul de capital este utilizat pentru realizarea unor operatiuni ce nu dau drept de deducere a TVA (cum ar fi inchirierea in regim de scutire in cazul dvs.) atunci TVA deductibila aferenta bunului de capital se ajusteaza in conformitate cu prevederile art. 149 din Codul Fiscal.

In acest sens, achizitia cu aplicarea masurilor de simplificare (taxare inversa), reprezinta o operatiune impozabila. Cu toate ca TVA nu s-a platit efectiv la momentul achizitiei, acesta s-a dedus (4426 = 4427).

In concluzie sunteti obligati la ajustarea TVA, iar intrucat societatea a inceput sa desfasoare cu caracter continuu si operatiuni ce nu dau drept de deducere a TVA, devenind astfel o persoana impozabila cu regim mixt, sunteti obligati si la deducerea TVA pentru achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia (respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau care nu dau drept de deducere) pe baza de prorata.

Mai multe detalii si explicatii puteti gasi in Circulara TVA.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.