Operatiuni de hedging. Inregistrare in contabilitate. Utilizare curs de schimb din contract forward

Intrebare: Intrucat la nivel de grup s-a decis asigurarea impotriva riscului valutar prin incheierea de contracte forward de cumparare/vanzare valuta, si intrucat conform politicilor contabile ale grupului in cazul operatiunilor de „hedging” la evaluarea contractelor cu tertii externi se utilizeaza cursul de schimb din contractele forward, am dori sa stim daca reglementarile contabile romanesti permit utilizarea cursului de schimb din contractele forward pentru inregistrarea in contabilitate a marfurilor achizitionate de la furnizori externi si a datoriei aferente.

Raspuns: Conform reglementarilor OMFP 3055/2009 stocurile achizitionate de la furnizori externi se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb publicat de BNR pentru data la care are loc tranzactia. Reglementarile contabile romanesti nu permit utilizarea unui alt curs de schimb in afara de cel publicat de BNR. Totodata toate elementele monetare (creante/datorii) exprimate in valuta se reevalueaza lunar utilizand cursul de schimb publicat de BNR in ultima zi a lunii respective. Prevederile IAS 39 referitoare la „hedge accounting” nu se aplica de catre societatile comerciale romanesti care aplica prevederile contabile din OMFP 3055/2009.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.