Livrare energie electrica prin sistemul national de distributie. Aspecte TVA. Raportare fiscala

Intrebare: O societate achizitioneaza si livreaza energie electrica prin sistemul national de distributie. Achizitiile se realizeaza de la alte firme din UE si livrarile la fel tot in UE catre alti comercianti. Nu vindem catre consumatori finali. Cum se declara achizitiile si livrarile in decontul de TVA si in declaratia 390?

Raspuns: Conform art. 132 alin. (1) lit. e) din Codul Fiscal, locul livrarii de energie electrica, catre un comerciant persoana impozabila este locul unde comerciantul persoana impozabila isi are sediul activitatii economice sau un sediu fix pentru care se livreaza bunurile…

In acest sens, conform art. 150 alin. (3) din Codul Fiscal, in cazul in care vanzatorul nu este stabilit in statul in care se livreaza energia, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, iar conform art. 157 alin. (2) din Codul Fiscal va aplica taxare inversa.

Raportare in decontul de TVA si declaratia VIES:

In cazul achizitiilor din UE, operatiunea este impozabila in Romania, veti aplica taxare inversa la valoarea facturii (4426=4427) si veti declara operatiunea in decontul de TVA la randul 7  si 19 iar in ceea ce priveste declaratia VIES aceste achizitii nu se declara (“c) Achiziţii intracomunitare de bunuri – se înscrie suma totală a achiziţiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabilă care depune declaraţia este obligată la plata taxei conform art. 151 din Codul fiscal, şi pentru care exigibilitatea taxei intervine în luna calendaristică respectivă, inclusiv sumele din facturile primite pentru plăţi de avansuri pentru achiziţii intracomunitare de bunuri”).

In cazul livrarilor in UE, operatiunea nu este impozabila in Romania si se va declara in decontul de TVA la randul 3. De asemenea nu se declara in declaratia 390.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.