Renuntarea la impozitul minim cu pierderea anumitor deductibilitati

Caz posibil: O societate a carei afacere este afectata de sezonalitate, de exemplu mare parte a veniturilor sunt generate si facturate in perioada de iarna, consider ca va fi afectata in mod negativ de crearea celor doi ani fiscali, de 9 si respectiv 3 luni. Daca de exemplu societatea respectiva realizeaza cheltuieli in primele 9 luni deductibile limitat (protocol, cheltuieli sociale s.a.) sau cheltuieli cu sponsorizarea, nu va putea deduce aceste cheltuieli in cazul in care este pe pierdere in primele 9 luni. Intrucat primele 9 luni reprezinta un an fiscal separat, la momentul realizarii calculului de impozit pe profit vor fi aplicate deja limitarile in ceea ce priveste cheltuielile de protocol, sponsorizare, etc., acestea devenind in totalitate nedeductibile. Daca in urmatoarele 3 luni va genera profit, datorita sezonalitatii business-ului, atunci va plati un impozit mai mare decat in cazul in care ar fi putut reporta si deduce aceste cheltuieli deductibile limitat. Acest fapt va avea impact si asupra TVA-ului in cazul in care cheltuielile de protocol sau sponsorizare sau alte cheltuieli limitate sunt purtatoare de TVA.

In concluzie cel mai probabil vor fi multe probleme la inchiderea acestui an calendaristic. Ramane de vazut daca se vor corecta aceste probleme.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.