Amortizare contabila – amortizare fiscala – Data incepere inregistrare amortizare

Din punct de vedere fiscal, conform art. 24 alin. (11) lit. a), amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune.

Din punct de vedere contabil, reglementarilor contabile conforme cu directivele europene adoptate prin OMFP 3055/2009 (pct. 10 alin. (2)), “amortizarea imobilizărilor corporale se calculează începând cu luna următoare punerii în funcţiune şi până la recuperarea integrală a valorii lor de intrare. La stabilirea amortizării imobilizărilor corporale sunt avute în vedere duratele de utilizare economică şi condiţiile de utilizare a acestora”

In concluzie, atat din punct de vedere contabil cat si fiscal, data de incepere a amortizarii este aceeasi.

ATENTIE! Conform prevederilor OMFP 1752/2005 data de incepere a amortizarii era data punerii in functiune (pct. 97 alin. (2)):

“Amortizarea imobilizărilor corporale se calculează pe baza unui plan de amortizare, de la data punerii în funcţiune a acestora şi până la recuperarea integrală a valorii lor de intrare, conform duratelor de utilizare economică şi condiţiilor de utilizare a acestora.”

Din experienta vorbesc acum, in review-urile efectuate anterior aplicarii OMFP 3055/2009 chiar am emis opinii cu privire la acest lucru, asa ca mare atentie acum ca prevederile s-au schimbat.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.