Ordin 2289/2010 – contabilizare si aspecte fiscale

Intrebare: Va rog sa ne oferiti mai multe detalii cu privire la prevederile OMFP 2289/2010, pentru aprobarea Procedurii privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită, cu privire la contabilizarea si tratamentul fiscal al stingerii obligatiilor fiscale mai mici de 10 lei.

Raspuns:

Conform art. 2 OMFP 2289/2010:

“(1) Creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 10 lei, se scad din evidenţele fiscale în primele 7 zile ale anului următor.

(2) Creanţele fiscale restante ale unui debitor reprezintă suma totală a obligaţiilor fiscale datorate şi neachitate de către acesta.”

Foarte important de retinut in acest caz este faptul ca aceasta prevedere se aplica doar in cazul in care suma totala a datoriilor fiscale ale unui contribuabil este sub 10 lei, nu pentru fiecare contributie sau impozit in parte.

In Ordin nu este prevazuta o procedura speciala de notificare a debitorilor cu privire la scoaterea din evidenta a creantelor fiscale restante ale acestora, asa ca, pentru inregistrarea in contabilitate, consideram ca este necesara obtinerea unor documente justificative, emise de autoritatile fiscale, din care sa reiasa stingerea creantelor (ex.: fisa pe platitor ori un certificat de atestare fiscala)

Stingerea datoriilor se poate reflecta in contabilitate utilizand urmatoarea formula contabila:

Conturile de datorii catre bugetul de stat = 7588 Alte venituri din exploatare

Din punct de vedere fiscal, in baza prevederilor Codului Fiscal, consideram ca aceste venituri trebuie tratate ca elemente impozabile.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.