PFA sau salariat? activitate dependenta sau independenta?

Intrebare: Dorim sa incheiem un contract de prestari servicii cu o persoana care sa ne reprezinte in relatiile cu clientii. Conform clauzelor contractuale si a celor discutate cu persoana respectiva, suntem in situatia in care:

  • noi suntem singurul lui client;
  • noi ii controlam activitatea;
  • noi ii asiguram echipamentele (auto cu care se deplaseaza);
  • noi ii platim benzina, cazarea, diurna, reparatia masinii; credeti ca aceste cheltuieli ar putea fi deductibile?
  • noi ii platim o “indemnizatie lunara” intr-o suma fixa.

Va rugam sa va expuneti opinia in ceea ce priveste posibilitatea reclasificarii acestei activitati ca activitate dependenta.

Raspuns:

Din informatiile furnizate, intelegem ca este vorba de un contract pe care il veti incheia cu un PFA ce va reprezenta societatea in relatiile cu clientii.

In acest sens, conform prevederilor art. 7 din Codul Fiscal:

“2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază.”

Ceea ce s-a modificat fata de introducerea initiala a acestor prevederi, a fost scoaterea paragrafului cu “orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii”, limitand astfel libertatea ce se acordase initial inspectorilor fiscali in reconsiderarea activitatilor independente in dependente.

Pe baza informatiilor furnizate, consideram ca aceasta activitate poate fi reclasificata destul de usor ca fiind dependenta. In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor, o parte dintre acestea pot fi considerate deductibile atata vreme cat sunt aferente activitatii firmei si obtineti documente justificative pe numele firmei. Totusi, mare atentie, ca la articolul 21 alin. (1) lit. e) se specifica faptul ca cheltuielile de transport, cazare efectuate pentru salariati si administratori, sau alte persoane fizice asimilate acestora sunt deductibile. Dar daca considerati aceste cheltuieli deductibile, implicit asimilati persoana respectiva unui angajat si atunci revenim iar la problema dependentei. Cheltuielile cu diurna sunt in opinia noastra nedeductibile, intrucat persoana respectiva nu are calitatea de angajat.

In cazul in care doriti totusi sa fortati interpretarea activitatii ca independenta, atunci indicat ar fi sa realizati contractul astfel incat persoana respectiva sa isi suporte toate costurile (deplasari, cazare, reparatii, etc.) pe care le va recupera prin cresterea sumei pe care o primeste lunar pe factura, venituri din servicii prestate firmei dumneavoastra. In acest caz si cheltuielile ar fi deductibile, intrucat persoana respectiva le poate asocia mai usor obtinerii de venituri impozabile. De asemenea ar fi indicat ca persoana respectiva sa nu foloseasca baza materiala a firmei, ci baza sa materiala. In orice caz, consideram ca risc ul de reclasificare ramane dar la un nivel mai mic.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.