Achizitie intracomunitara UK

Intrebare: O companie din Romania trebuie sa se aproviz ioneze din UE (Londra UK) cu materie prima. Materia prima soseste prin posta la sediu insotita de un document pe care scrie CONSIGNMENT INVOICE (TVA 0). Dupa ce plateste primeste o alta factura identica ,dar pe care scrie INVOICE. Cum procedez fiscal si contabil?

Societatea din Romania a primit, in octombrie 2010, un document CONSIGNMENT INVOICE, dar o parte din materia prima nu corespunde criteriilor noastre si s-a returnat furnizorului din UE. Va rog prezentati cum se procedeaza din punct de vedere contabil.

Raspuns:

Din punct de vedere contabil, la primirea “consignment invoice” societatea primeste in “consignatie” bunurile achizitionate din UE. Societatea din Londra isi pastreaza posibilitatea recuperarii bunurilor in caz de neplata. Din acest motiv emite mai intai un „consignement invoice” care este de fapt un document de incredintare., iar dupa efectuarea platii societatea primeste factura care atesta faptul ca bunurile au fost platite.

In momentul primirii bunurilor se va proceda la inregistrarea in contabilitate a acestora:

301 Materii prime        =          401 Furnizori

4426 TVA deductibila          =          4427 TVA colectata

In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, societatea din Romania realizeaza o achizitie intracomunitara conform art. 1301 Cod Fiscal, pentru care este obligata la plata TVA conform art. 151 Cod Fiscal. Plata TVA se efectueaza prin taxare inversa, asa cum reiese si din inregistrarea contabila de mai sus.

Achizitia intracomunitara se declara in declaratia recapitulativa 390 conform prevederilor art 1564 Cod Fiscal.

Referitor la tranzactia din octombrie 2010, furnizorul va emite un credit note prin care va storna tranzactia initiala, iar societatea din Romania va inregistra in contabilitate in rosu , returul de materie prima:

301 Materii prime        =          401 Furnizori

4426 TVA deductibila            =          4427 TVA colectata

In ceea ce priveste raportarea fiscala, in cazul in care returnarea materiei prime se realizeaza in aceeasi perioada de raportare ca si achizitia initiala, operatiunile nu se vor declara in declaratia 390. In cazul in care returul intervine intr-o perioada de raportare diferita de cea in care a avut loc tranzactia initiala, acestea se vor declara in declaratiile 390 aferente perioadelor in care s-au realizat tranzactiile (achizitia cu plus, returul cu minus).

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.