Auto second-hand, achizitie si livrare intracomunitara

Intrebare: O societate comerciala din Romania a achizitionat din Romania un autoturism second hand si vrea sa il vanda in UE. Poate sa deduca TVA?

Raspuns:

Conform prevederilor art 1522 din Codul Fiscal: „bunurile second-hand sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite în starea în care se află sau după efectuarea unor reparaţii, altele decât operele de artă, obiectele de colecţie sau antichităţile, pietrele preţioase şi alte bunuri prevăzute în norme”

In calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, societatea dvs. poate achizitiona autoturisme second-hand de la persoane fizice sau juridice stabilite in Romania sau in UE.

Conform prevederilor art. 1522 din Codul Fiscal: „persoana impozabilă revânzătoare este persoana impozabilă care, în cursul desfăşurării activităţii economice, achiziţionează sau importă bunuri second-hand şi/sau opere de artă, obiecte de colecţie sau antichităţi în scopul revânzării, indiferent dacă respectiva persoană impozabilă acţionează în nume propriu sau în numele altei persoane în cadrul unui contract de comision la cumpărare sau vânzare”

„Persoana impozabilă revânzătoare va aplica regimul special pentru livrările de bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi, altele decât operele de artă livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care există obligaţia colectării taxei, bunuri pe care le-a achiziţionat din interiorul Comunităţii, de la unul dintre următorii furnizori:

a) o persoană neimpozabilă;

b) o persoană impozabilă, în măsura în care livrarea efectuată de respectiva persoană impozabilă este scutită de taxă, conform art. 141 alin. (2) lit. g);

c) o întreprindere mică, în măsura în care achiziţia respectivă se referă la bunuri de capital;

d) o persoană impozabilă revânzătoare, în măsura în care livrarea de către aceasta a fost supusă taxei în regim special.”

Intrucat in acest caz nu se aplica regimul special pentru bunuri second-hand, livrarea ulterioara a autoturismului in UE reprezinta o livrare intracomunitara tipica, scutita de TVA in baza art. 143 alin. 2 lit a) din Codul fiscal.

Pentru a desfasura activitate de vanzare a vehiculelor second-hand, firma dvs. trebuie sa aiba ca obiect de activitate si urmatoarele tipuri de activitati: cod 4511 Comert cu autoturisme si autovehicule usoare (sub 3,5 tone), sau cod 4519 Comert cu alte autovehicule. In cazul in care indepliniti aceste conditii TVA aferenta achizitiei poate fi dedusa.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.