Servicii profesionale – Impozit pe nerezidenti

Intrebare:

Societatea noastra are incheiat un contract de prestari servicii cu un avocat din Ungaria. Ne-a adus certificat de rezidenta fiscala in original. Trebuie sa retinem impozit?

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 115 din legea 571/2003 privind Codul Fiscal, veniturile din profesii independente (cum ar fi cea de avocat) desfasurate in Romania se impoziteaza conform titlului V din Codul Fiscal.

Daca veniturile sunt obtinute prin intermediul unui sediu permanent, sau intr-o perioada ce depaseste in total 183 de zile pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, aceste venituri se impoziteaza conform titlu II sau III din Codul Fiscal.

Potrivit prevederilor art. 116 din legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cota de impunere in cazul acestor venituri este de 16%.

Intrucat beneficiarul venitului v-a adus certificat de rezidenta fiscala, regimul de impozitare aplicabil este cel prevazut in conventia de evitare a dublei impuneri.

Conform conventiei, veniturile din profesii independente se impoziteaza in statul contractant din care provine beneficiarul, daca persoana respectiva nu este prezenta in celalalt stat pe o perioada mai mare de 183 de zile in oricare perioada de 12 luni. In acest caz, consideram ca platitorul de venituri nu retine impozit in Romania, veniturile fiind impozitate in Ungaria.

Chiar daca nu se retine impozit la sursa, in calitate de platitor aveti in continuare obligatia depunerii declaratiei anuale privind retinerea la sursa pana la data de 30 iunie a anului urmator.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.