Regim TVA – PFA, Intreprindere individuala, societate comerciala

Intrebare: In prezent lucrez pentru o societate din strainatate si am hotarat impreuna cu reprezentantii acesteia să continuam colaborarea prin relocarea mea în România de unde voi presta servicii de promovare si recrutare clienti. În acest sens, as dori să aflu particularităţile privind impozitarea TVA aferenta fiecărei forme de organizare aplicabile în România pentru care pot opta pentru impozitarea veniturilor obtinute in Romania (societate cu răspundere limitată cu un singur asociat, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală). Mentionez ca voi emite o singura factura pe luna catre o firma din Austria inregistrata in scopuri de TVA.

Raspuns:

În ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată, considerand ca serviciile pe care le veţi presta reprezintă operaţiuni taxabile TVA, trebuie menţionat că, indiferent de forma de organizare aleasă (societate comercială, persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală), dacă valoarea operaţiunilor impozabile (suma valorilor facturilor emise) desfăşurate pe parcursul unui an calendaristic, depăşeşte suma de 35.000 EUR sunteţi obligat să vă înregistraţi în scopuri de TVA.

Conform prevederilor fiscale aplicabile la nivelul Uniunii Europene, locul prestării de servicii din punct de vedere al TVA, în cazul serviciilor descrise de dvs., se consideră a fi statul de rezidenţă al beneficiarului, în cazul în care beneficiarul este persoană impozabilă.

Din câte înţelegem, societatea din Austria este înregistrată în scopuri de TVA, fiind astfel persoană impozabila, TVA-ul aferent prestării dvs. de servicii este astfel datorat în Austria şi plătit de către societatea din Austria.

În consecinţă, dvs. veţi factura serviciile respective fără TVA, operaţiunea fiind neimpozabilă TVA în România.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.