Reevaluare cladire la o valoare mai mica decat costul de achizitie – aspecte contabile

Intrebare: Societatea noastra detine o cladire pe care a reevaluat-o pentru prima data la finalul anului 2010. In urma reevaluarii s-a obtinut o valoare mai mica fata de valoarea de intrare in contabilitate. Cum tratam diferenta din reevaluare si cum influenteaza acest lucru amortizarea.

Raspuns:

Din punct de vedere contabil,

Conform art. 124 alin. (5) din OMFP 3055/2009 privind adoptarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, “dacă rezultatul reevaluării este o descreştere a valorii contabile nete, aceasta se tratează ca o cheltuială cu întreaga valoare a deprecierii, atunci când în rezerva din reevaluare nu este înregistrată o sumă referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scădere a rezervei din reevaluare prezentată în cadrul elementului “Capital şi rezerve”, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve şi valoarea descreşterii, iar eventuala diferenţă rămasă neacoperită se înregistrează ca o cheltuială”.

Potrivit art. 123 alin. (1) din OMFP 3055/2009 privind adoptarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, “in cazul în care, ulterior recunoaşterii iniţiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinată pe baza reevaluării activului respectiv, valoarea rezultată din reevaluare va fi atribuită activului, în locul costului de achiziţie/costului de producţie sau al oricărei alte valori atribuite înainte acelui activ. În astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului având în vedere valoarea acestuia, determinată în urma reevaluării”.

In concluzie, din punct de vedere contabil, diferenta obtinuta in urma reevaluarii in cazul dvs se va inregistra pe cheltuieli (6813 Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor), iar amortizarea contabila se va calcula pornind de la valoarea reevaluata.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Reevaluare cladire la o valoare mai mica decat costul de achizitie – aspecte contabile

Comments are closed.