Factura comisioane de la o firma din Marea Britanie. Impozit cu retinere la sursa pentru veniturile obtinute in Romania de nerezidenti

Intrebare: Am urmatoarea problema si eram curioasa daca m-ati putea ajuta cu ceva informatii referitoare la impozitul cu retinere la sursa. Societatea noastra are incheiat un contract de comision cu o societate din Marea Britanie pentru care pana anul trecut noi am platit facturile integral intrucat am avut certificate de rezidenta. Ulterior, ni s-a spus ca trebuia sa retinem impozit la sursa conform Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Republica Socialista Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, ratificata prin Decret 26/18976. Am inceput sa retinem impozit de 12,5% conform conventiei, dar cei din Marea Britanie refuza sa accepte acest lucru. Ne-au comunicat ca ei nu au mai auzit de o asemenea practica si ca trebuie sa le platim facturile integral. Ce informatii am putea sa le punem la dispozitie pentru a le explica faptul ca procedam corect. Va multumesc.

Raspuns:

In opinia noastra cel mai indicat ar fi sa le solicitati sa discute problema cu un consultant fiscal din Marea Britanie, sau eventual chiar dvs. sa faceti aceste demersuri pentru a obtine o opinie avizata pe care sa le-o puneti apoi la dispozitie.

In urma verificarii website-ului www.hmrc.goc.uk “Her Majesty’s Revenue & Customs” (un fel de mfinante.ro din Marea Britanie) am identificat cateva pagini ce v-ar putea ajuta in clarificarea acestei probleme.

Daca accesati linkul http://www.hmrc.gov.uk/cnr/withholding-tax.pdf puteti descarca un raport al HMRC referitor la impozitul cu retinere la sursa. La pagina 4 gasiti informatii cu privire ratele de impozit aplicabile veniturilor obtinute de nerezidenti in relatie cu Romania si o nota referitoare la acestea in ceea ce priveste veniturile din comisioane.

Daca accesati linkul http://www.hmrc.gov.uk/manuals/dtmanual/dt16054.htm puteti descarca mai multe informatii cu privire la impozitarea comisioanelor in relatia cu Romania.

Puteti incerca sa le puneti aceste informatii la dispozitie.

Speram ca aceste informatii va vor fi de ajutor.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.