Servicii legate de transportul international de persoane – aspecte TVA – servicii lounge bar aeroport dupa punctul de trecere a frontierei

Intrebare: O societate desfasoara activitate de lounge bar in cadrul unui aeroport, bar situat dupa punctul de trecere a frontierei. In cadrul barului, in baza contractelor incheiate cu diverse companii aeriene, oferim calatorilor de la clasa business diverse bauturi/snackuri pana la imbarcarea acestora. Factura o emitem catre compania aeriana. Toate zborurile din aceasta locatie sunt internationale. Cum emitem factura, cu TVA sau fara?

Raspuns:

In urma documentarii si analizarii prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, a Normelor de aplicare si a Directivei TVA, consideram ca aceste servicii sunt clasificate ca servicii de restaurant.

Conform prevederilor Normelor de aplicare ale Codului fiscal, serviciile de restaurant constau în furnizarea, la locația prestatorului, de hrană preparată sau nepreparată și/sau băuturi pentru consum uman, însoțite de suficiente servicii aferente care să permită consumul imediat, în timp ce serviciile de catering constau în aceleași activități, desfășurate însă în afara locației prestatorului.

Potrivit prevederilor art. 133 din Codul fiscal, locul prestarii acestor servicii este in general locul prestarii efective. In cazul de fata, consideram ca locul prestarii efective este in Romania. Astfel, consideram ca aceste operatiuni sunt impozabile in Romaina si se incadreaza in prevederile art. 133 alin. (4) lit. d). Cu toate, consideram ca aceste servicii sunt scutite cu drept de deducere. Desi nu am identificat prevederi specifice in acest sens, consideram ca aceste servicii sunt similare celor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. i).

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.