PFA servicii IT impozitare pe baza normelor de venit – modificari de la 2012

Intrebare: In calitate de PFA care desfasoara activitate de prestari servici IT am inteles ca in urma modificarilor legislatiei fiscale icepand din 2012 voi fi nevoit sa trec la impozitare in regim real? Mentionez ca in obiectul de activitate sunt trecute toate codurile CAEN aferente activitatii de servicii in domeniul tehnologiei informatiei.

Totodata sunt obligat sa tin contabilitate in partida simpla daca impozitarea se realizeaza pe baza normelor de venit? dar daca impozitarea se realizeaza in sistem real?

In cursul anului 2011 am emis facturi de servicii catre beneficiari din Germania si Franta. Aveam vreo obligatie din punct de vedere al TVA? mentionez ca PFA-ul nu este inregistrat in scopuri de TVA.

Raspuns:

In primul rand, referitor la evidenta contabila, indiferent daca PFA-ul respectiv aplica regimul de impozitare pe baza normelor de venit sau pe baza contabilitatii in partida simpla trebuie sa intocmeasca registrul de incasari si plati. In cazul in care se aplica regimul de impozitare pe baza normelor de venit se completeaza doar sectiunea aferenta incasarilor din registrul de incasari si plati.

Art. 49 alin. (8) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat incepand cu 01.01.2012: (8) Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi referitoare la încasări, potrivit reglementărilor contabile elaborate în acest scop.

Referitor la posibilitatea de a continua aplicarea regimului de impozitare pe baza normelor de venit este important sa cunoasteti urmatoarele aspecte: regimul de impozitare pe baza normelor de venit se aplica doar pentru anumite activitati publicate in Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. In urma documentarii legislatiei in vigoare am constatat ca pe data de 09.12.2011 a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2875/2011 care prevede activitatile pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor de venit. In principiu, in prima faza acesta nu mai includea nicio activitate din domeniul IT, dar ulterior a fost publicat si ordinul 3022/2011 care a inclus in nomenclator si codurile caen 6202 si 6203. In principiu, pentru aceste activitati ar trebui sa apara norme de venit. In concluzie in cazul in care desfasurati activitate pe codul 6202 sau 6203 puteti aplica in continuare regimul de impozitare pe baza normelor de venit.

O alta modificare legislativa cu impact asupra activitatii dvs. este cea din normele de aplicare a Codului fiscal: 49. Contribuabilii care în cursul anului fiscal îşi completează obiectul de activitate cu o altă activitate care nu este cuprinsă în nomenclator vor fi impuşi în sistem real de la data respectivă, venitul net anual urmând să fie determinat prin însumarea fracţiunii din norma de venit aferentă perioadei de impunere pe bază de normă de venit cu venitul net rezultat din evidenţa contabilă. Astfel, ramane de analizat in ce masura, daca aveti in obiectul de activitate si alte coduri caen care nu sunt trecute in nomenclator, trebuie sa treceti la impozitare in regim real sau nu. Opinia noastra la momentul de fata ar fi ca, chiar daca aveti in obiectul de activitate alte coduri CAEN care nu sunt prevazute in Nomenclator, atata vreme cat nu desfasurati activitatile respective nu ar trebui sa treceti la impozitarea in regim real. Totusi, consideram ca ar fi prudent, sa apelati si la consultanta juridica in acest sens pentru a decide daca este sau nu necesara excluderea activitatilor respective din obiectul de activitate.

Referitor la TVA, dvs. in calitate de PFA desfasurati activitati independente de natura economica din acest motiv sunteti considerat persoana impozabila. Potrivit prevederilor art. 1531 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal daca prestati servicii care din punct de vedere al TVA sunt considerate ca avand locul prestarii in alt stat membru al Uniunii Europene, aveti obligatia de a va inregistra in scopuri de TVA, de a depune decontul special de taxa pe valoare adaugata si declaratia 390. Totodata aveti obligatia inregistrarii in Registrul Operatorilor Intracomunitari. In principiu, serviciile IT merg pe regula generala privind locul prestarii de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal si drept urmare in cazul in care facturati persoane impozabile din Franta si Germania se considera ca locul prestarii serviciilor este la beneficiar, dvs. avand obligatiile enumerate mai sus. Totusi ar trebui verificat in ce masura beneficiarii serviciilor respective (persoanele pe care le-ati facturat) din Germania si Franta sunt persoane impozabile.

In ceea ce priveste evidenta TVA, potrivit prevederilor art. 156 din Codul fiscal, persoanele impozabile stabilite în România trebuie să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii lor economice. In concluzie indiferent de modalitatea de impozitare a veniturilor, norme de venit sau sistem real, trebuie sa tineti evidenta contabila a operatiunilor efectuate.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to PFA servicii IT impozitare pe baza normelor de venit – modificari de la 2012

Comments are closed.