Retinerea la sursa a impozitului in baza art. 52 pentru anumite contracte incheiate cu PFA si intreprindere individuala

Intrebare: Compania noastra are incheiate mai multe contracte cu diverse persoane (PFA-uri si intreprinderi individuale) pentru servicii de promovare a produselor companiei. Cum procedam la plata facturilor emise de aceste persoane? Trebuie sa retinem impozit la sursa?

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

b) venituri din activități desfășurate în baza contractelor/convențiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum și a contractelor de agent;

c) venituri din activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară;

d) venitul obținut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.

Intrucat, odata cu aparitia noului cod civil, noile prevederi fiscale au creat confuzie cu privire la sintagma „contracte civile” si cu privire la veniturile pentru care exista obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit, Ministerul Finantelor a emis Ordinul 247/2012 care clarifica ce contracte fac obiectul prevederilor art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Astfel, persoanele juridice si alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila si care platesc venituri (altele decat veniturile realizate in baza contractelor/conventiilor civile astfel cum erau reglementate inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, in baza contractelor de comision, de mandat comercial, de consignatie, de agent) catre persoanele (persoane fizice, PFA-uri, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale) care desfasoara activitati independente pentru care veniturile sunt impozitate in conformitate cu prevederile art. 82 nu au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit.

Impozitul pe venit se retine la sursa de catre persoanele juridice si alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila in cazul in care acestea platesc venituri in baza contractelor/conventiilor civile astfel cum erau reglementate inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil, precum si in baza contractelor de comision, de mandat comercial, de consignatie, de agent.

Cu alte cuvinte, daca aceste contracte incheiate cu persoanele respective (PFA-uri, intreprinderi individuale) nu reprezinta contracte de comision, de mandat comercial, de consignatie sau de agent, consideram ca nu se impune retinerea la sursa a impozitului. Mai mult decat atat, daca promotorii platesc impozit pe venit anticipat in conformitate cu prevederile art. 82 din Codul fiscal, acest lucru reprezinta un argument in plus pentru a nu retine impozit la sursa.

Recomandarea ar fi sa confirmati cu consultantul juridic (avocatul) al societatii ca aceste contracte nu se incadreaza in aria contractelor enumerate mai sus (agent, mandat, comision), iar ulterior pentru mai multa certitudine puteti solicita persoanelor respective cate o copie a deciziei de impunere privind stabilirea impozitului pe venit anticipat (cf art. 82).

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.