Raportare TVA factura avans import

Intrebare: Compania noastra a primit o factura de avans marfa pentru un import (de la o societate din afara uniunii). A platit factura, iar ulterior va primi marfa. Cum raportam aceasta factura in decontul de TVA? Cand vom primi marfa, aceasta va fi insotita de factura pentru diferenta.

Raspuns:

Conform art. 136 din Codul fiscal, (1) In cazul in care, la import, bunurile sunt supuse taxelor vamale, taxelor agricole sau altor taxe comunitare similare, stabilite ca urmare a unei politici comune, faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervin la data la care intervin faptul generator si exigibilitatea respectivelor taxe comunitare.

(2) In cazul in care, la import, bunurile nu sunt supuse taxelor comunitare prevazute la alin. (1), faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervin la data la care ar interveni faptul generator si exigibilitatea acelor taxe comunitare daca bunurile importate ar fi fost supuse unor astfel de taxe.

[…]

Conform art. 223 alin. (2) din Legea 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei, datoria vamala se naste in momentul acceptarii declaratiei vamale.

In concluzie, operatiunea se declara in decontul de TVA aferent perioadei in care intervine exigibilitatea TVA pentru import, iar baza de impozitare este stabilita potrivit prevederilor art. 139 din Codul fiscal si va include si valoarea avansului platit.

In cazul in care factura de avans este emisa intr-o alta perioada fiscala decat cea in care intervine exigibilitatea TVA pentru import, consideram ca din punct de vedere contabil puteti inregistra valoarea avansului facturat/platit, insa din perspectiva TVA aceasta operatiune nu va fi raportata in declaratia 300, intrucat TVA nu este exigibila la momentul respectiv. Exigibilitatea TVA va interveni la data importului atat pentru diferenta de plata cat si pentru avansul platit.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.