Livrare locala de bunuri fara transport catre o companie din Italia – Implicatii TVA

Intrebare: Societatea noastra emite o factura de vanzare piese auto catre o firma inregistrata in scopuri de TVA in Italia. Transportul bunurilor este efectuat de catre client cu mijloace proprii. Ce documente trebuie sa solicitam clientului pentru a emite factura fara TVA?

Raspuns:

Pentru a emite factura fara TVA, firma din Romania ar trebui sa aplice scutirea de TVA prevazuta la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Scutirea de TVA a livrarilor intracomunitare de bunuri se justifica potrivit prevederilor OMFP 2222/2006.

Scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptiile de la pct. 1 si 2 ale aceleiasi litere a), se justifica pe baza urmatoarelor documente:

a) factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;

b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;

si, dupa caz,

c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.

In masura in care nu detineti un document de transport care sa ateste ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru consideram ca nu puteti justifica scutirea de TVA. Totodata, intrucat nu exista o relatie de transport, nu puteti justifica faptul ca aceasta livrare este o livrare intracomunitara. Livrarile de bunuri fara transport se impoziteaza acolo unde bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului. In acest caz va trebui sa emiteti factura cu TVA. Compania din Italia are la dispozitie prevederile art. 147^2 din Codul fiscal pentru recuperarea taxei platite in Romania.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.