Import de bunuri urmat de o livrare intracomunitara – Aspecte TVA

Intrebare: In ce conditii este scutit de TVA un import de marfuri daca marfurile sunt livrate ulterior intr-o alta tara din UE?

Raspuns:

Conform art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, este scutit de TVA importul in Romania de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu tert sau o tara terta, atunci cand livrarea acestor bunuri de catre importator constituie o livrare scutita conform art. 143 alin. (2). Conform normelor de aplicare, scutirea mentionata la art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal se acorda in cazurile in care importul este urmat de livrarea bunurilor scutite in temeiul art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, numai daca, la data importului, importatorul a pus la dispoziţia organelor vamale cel putin informatiile urmatoare:

a) codul sau de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 153 din Codul fiscal;

b) codul de inregistrare in scopuri de TVA al clientului caruia ii sunt livrate produsele in conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, atribuit in alt stat membru, sau codul sau de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul produselor, atunci cand acestea sunt transferate in conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal;

c) dovada faptului ca produsele importate urmeaza sa fie transportate sau expediate din statul membru in care se face importul spre un alt stat membru in aceeasi stare in care se aflau in momentul importului.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.