Obligatii declarative plata avans achizitie intracomunitara fara factura

Intrebare: In luna aprilie 2012 am platit un avans pentru o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care nu am primit factura. Am emis autofactura si am declarat acest avans in declaratia 390 a lunii aprilie. In iunie am primit factura pentru achizitia intracomunitara pentru valoarea intreaga a bunurilor si nu stim cum trebuie procedat cu stornarea avansului si cum declaram aceasta stornare.

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 135 din Codul fiscal, faptul generator al achizitiei intracomunitare de bunuri intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia. Exigibilitatea TVA intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator sau la momentul emiterii unei facturi in cazul in care aceasta este anterioara datei de 15 .

Conform art. 155^1 alin. (1) din Codul fiscal, persoana care realizeaza o achizitie intracomunitara are obligatia autofacturarii doar in cazul in care intervine faptul generator al achizitiei si nu intra in posesia facturii. In cazul unui avans platit fara factura, acesta nu se autofactureaza. Nu exista obligatii de raportare in acest sens. Avansurile la care se face referire conform art. 155^1 alin. (2) nu se refera la avansurile platite pentru achizitii intracomunitare, ci pentru alte operatiuni (achizitii intracomunitare de servicii, etc.).

In concluzie, pentru plata avansului nefacturat nu aveati obligatia de a emite autofactura si nici de a raporta operatiunea in declaratia 390. Cel mai probabil nici furnizorul nu a declarat aceasta operatiune intrucat nu a emis factura pentru avans si nici pentru livrarea intracomunitara.

Intrucat nu precizati cand a avut loc efectiv achizitia intracomunitara, in cazul in care aceasta a avut loc in mai sau in iunie si s-a facturat in iunie atunci aceasta se raporteaza in declaratiile lunii iunie, iar pentru luna aprilie nu aveati obligatia raportarii acesteia si nici a avansului.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.