Impozitarea nerezidentilor – Extinderea ariei de impozitare de la 1 februarie 2013

Incepand cu 1 februarie 2013 orice achizitie de servicii prestate de o entitate nerezidenta va face obiectul impozitarii la sursa, indiferent de locul prestarii acestora (in tara sau in strainatate).

Desi OG 8/2013 a abrogat art. 115 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, iar serviciile de consultanta si management nu mai fac in mod specific obiectul impozitarii la sursa, modificarea art. 115 alin. (1) lit. k) a largit de fapt aria tranzactiilor ce va face obiectul impozitarii la sursa.

Conform acestui articol, orice venituri din servicii (inclusiv consultanta si management) prestate in Romania si in afara Romaniei, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport, vor face obiectul impozitarii la sursa. Cu alte cuvinte, daca pana la 1 februarie 2013 faceau obiectul impozitarii la sursa doar veniturile obtinute de nerezidenti din prestarea de servicii de consultanta, de management sau alte servicii prestate strict pe teritoriul Romaniei, dupa 1 februarie 2013 vor face obiectul impozitarii la sursa toate veniturile obtinute de nerezidenti din prestari servicii (indiferent de natura si locul prestarii acestora).

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Impozitarea nerezidentilor – Extinderea ariei de impozitare de la 1 februarie 2013

 1. Mariana Stan says:

  Transferul de sportivi in acceptiunea Codului Fiscal se incadreaza la “prestari servicii”. (art 129 – Norme CF).
  Prin modificarile aduse Codului Fiscal de Ordonanta 8/2013 se plateste impozit pe nerezidenti pentru orice achizitie de servicii prestate de o entitate nerezidenta si vor face obiectul impozitarii la sursa, indiferent de locul prestarii acestora (in tara sau in strainatate). Venitul obtinut din transferul sportivului se incadreaza in ART. 115 Venituri impozabile obţinute din România ?

  Intrebarea este, daca vom plati acest impozit pentru achizitile de sportivi din UE si in afara UE?

 2. Daniela says:

  Deci conform noilor modificari, ar trebui sa cer un certificat de rezidenta fiscala unui hotel din Viena, de exemplu? Iar daca nu imi da (si bineinteles ca nu o sa imi dea) eu trebuie sa calculez 16% la valoarea facturii, sa platesc la bugetul statului ca si impozit al nerezidentilor?

  • Bogdan Costea says:

   Prin norme se va introduce o lista a acelor servicii cu locul prestarii in afara Romaniei pentru care se va impune retinerea la sursa: servicii de management, servicii de consultanţă în orice domeniu, servicii de marketing, servicii de asistenţă tehnică, servicii de cercetare şi proiectare în orice domeniu, servicii de reclamă şi publicitate indiferent de forma în care este realizată şi servicii prestate de avocaţi, ingineri, arhitecţi, notari, contabili, auditori

Comments are closed.