Cine trebuie sa plateasca taxa pe ambalaje in cazul bunurilor introduse pe piata din Romania de catre persoane juridice straine?

In continuare, vom prezenta un studiu de caz care a generat multe intrebari cu privire la aplicabilitatea si interpretabilitatea reglementarilor privind taxa pe ambalaje:

  • O societate comerciala straina, stabilita si inregistrata intr-un alt stat membru UE, urmeaza sa realizeze achizitii intracomunitare de bunuri in Romania. In acest sens, compania respectiva se inregistreaza din punct de vedere al TVA in Romania avand aceasta obligatie potrivit prevederilor Codului fiscal si declara achizitiile intracomunitare de bunuri in declaratiile de TVA pe care le depune la autoritatea fiscala din Romania. Ulterior, compania respectiva decide sa vanda bunurile respective local, catre un client persoana juridica romana. Potrivit prevederilor legale, bunurile sunt livrate in regim de taxare (adica cu TVA 24%), persoana juridica straina colectand TVA de la persoana juridica romana. Din punct de vedere al TVA situatia e clara, societatea straina colecteaza si vireaza TVA la bugetul de stat, iar societatea romana deduce si plateste TVA catre firma straina.

Problema care apare insa in urma unei astfel de tranzactii se refera la obligatia platii taxei pe ambalaje si se pun astfel urmatoarele intrebari:

  • Sunt societatile straine, care nu au o prezenta efectiva in Romania sau o forma de organizare locala (sucursala, filiala, etc.), subiect al legislatiei privind taxa pe ambalaje?
  • Cine se considera ca introduce pe piata din Romania produse ambalate in sensul legii privind Fondul de mediu, societatea straina care introduce efectiv produsele pe piata locala sau societatea romana care le cumpara de la societatea straina?
  • Si in final, care este persoana obligata la plata taxei pe ambalaje, societatea straina care introduce efectiv produsele pe piata locala sau societatea romana care le cumpara de la societatea straina?

Pentru articolul complet va invitam pe website-ul legestart.ro

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.