Imprumuturi intragroup. Aspecte TVA

Intrucat in practica am intalnit foarte frecvent situatii in care societatile membre ale aceluiasi grup transfera bani dintr-o firma in alta sub forma de imprumut purtator de dobanda si intrucat aceste societati (in special creditorul) nu sunt societati ce sunt autorizate sa acorde imprumuturi si sa desfoasoare astfel de operatiuni ne-am intrebat care sunt implicatiile fiscale in cazul in care avem totusi astfel de situatii.

Problema la care ne-am gandit a fost aceea a TVA-ului intrucat societatile respective sunt inregistrate in scopuri de TVA iar dobanzile incasate reprezinta venituri pentru care nu se colecteaza TVA. Intrebarea noastra la momentul respectiv a fost daca pentru aceste venituri societatea este obligata sa colecteze TVA sau sa realizeze vreo ajustare a taxei.

Intrebarea originala nu o mai am intrucat a fost trimisa anul trecut in lumina reglementarilor fiscale de anul trecut, in schimb am raspunsul celor de la ANAF conform caruia aceste operatiuni ar fi neimpozabile. Mai departe interpretati singuri.

Raspunsul aici

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.