Modificari legislative 2011 – Codul muncii

Joi, 31 martie 2011, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 40 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii. Printre cele mai importante amendamentele aduse Codului muncii se numără, printre altele, aspecte privitoare la perioada de probă, încheierea contractelor de muncă pe perioadă determinată, munca prin agent de muncă temporară, sporul pentru munca de noapte, dispoziții privind contractele colective de muncă, precum și sancţiunile aplicabile în cazul nerespectării prevederilor legale.

Perioada de probă – În vederea verificării aptitudinilor salariaților, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție (spre deosebire de 30 de zile cum era până la acest moment) și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere (spre deosebire de 90 de zile până la acest moment). În ceea ce privește perioada de probă pentru verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap, aceasta a rămas aceeași de 30 de zile calendaristice.

Contracte pe durată determinată – S-a introdus o limită de timp în ceea ce privește contractul pe durată determinată. Ca și până la acest moment, se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe perioadă determinată, dar cu o durată de cel mult 12 luni fiecare.

Agent de muncă temporară – au fost  eliminate restricțiile prevăzute la art. 88 Codul Muncii. Astfel, apelarea la agenții de muncă temporară nu mai este limitată doar: pentru înlocuirea unui salariat al cărui contract individual de muncă este suspendat, pe durata suspendării; pentru prestarea unor activităţi cu caracter sezonier; sau pentru prestarea unor activităţi specializate ori ocazionale.

Sporul pentru munca de noapte – În cazul sporului pentru munca de noapte acordat ca procent din salariu acesta s-a modificat de la 15% la 25% din salariul de bază.

Angajare succesivă pe același post – S-a eliminat limitarea potrvit căreia angajatorul nu putea angaja succesiv mai mult de 3 persoane în perioada de probă pentru același post, în schimb s-a introdus o nouă limitare conform căreia angajatorul nu poate face angajări succesive de probă pentru același post pe o perioadă mai mare de 12 luni.

Modificarea termenului de preaviz – Termenul de preaviz s-a modificat de la 15 zile calendaristice la 20 de zile lucrătoare în cazul salariaților cu funcții de execuție și de la 30 de zile  calendaristice la 45 de zile lucrătoare în cazul salariaților cu funcții de conducere.

Noile dispoziții vor intra în vigoare la data de 30 aprilie 2011. Mai multe detalii puteți găsi accesând acest link.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.