Ajustare baza impozabila TVA preturi de transfer – control fiscal

Intrebare: Societatea noastra este in prezent controlata din punct de vedere al preturilor de transfer. Tranzactia in discutie este cea de achizitie marfa de la entitati afiliate din Uniunea Europeana.

Inspectorii sustin ca in cazul in care imi ajusteaza preturile de transfer trebuie sa-mi ajusteze si baza impozabila din punct de vedere al TVA. Mi-au estimat o suma de platit in plus la TVA si majorarile aferente pe motiv ca odata cu ajustarea preturilor de transfer trebuie sa mi se colecteze si TVA aferenta. Nu reusesc sa inteleg cum ar putea ajustarea bazei impozabile sa afecteze TVA aferenta atata vreme cat eu aplic taxare inversa la achizitii??? Ulterior am inteles ca ei vorbesc de ajustari la preturile de vanzare, desi livrari nu facem decat catre persoane independente. Pot sa-mi ajusteze pretul de vanzare atata vreme cat achizitia este cea derulata cu persoane afiliate??? si pentru care aplic taxare inversa..

Raspuns:

In opinia noastra, preturile de transfer sunt preturile la care se desfasoara tranzactiile cu entitatile afiliate. Din informatiile furnizate intelegem ca societatea dvs. achizitioneaza marfa de la entitati afiliate. In acest sens, orice ajustare se face asupra pretului de achizitie. Atata vreme cat livrarile se efectueaza catre persoane independente, cosideram ca pretul practicat este pretul de piata si inspectorii nu au o baza legala potrivit careia sa ajusteze baza impozabila in acest caz.

In ceea ce priveste achizitiile intracomunitare, in cazul in care societatea dvs. realizeaza doar operatiuni cu drept de deducere, consideram ca impactul din punct de vedere al preturilor de transfer in valoarea TVA-ului de plata ar trebui sa fie nul, intrucat prin aplicarea regimultui de taxare inversa, in cazul in care se modifica baza impozabila, se modifica atat TVA deductibila cat si TVA colectata cu aceeasi valoare.

Mai mult decat atat, potrivit prevederilor directivei 2006/112/EC (directiva TVA), situatiile in care se poate proceda la stabilirea valorii de piata ca baza impozabila sunt cele prevazute la art. 80 din directiva. Prevederile acestui articol sunt optionale pentru statele membre, insemnand ca aceste pot opta sau nu pentru transpunerea lor in legislatia nationala. Potrivit informatiilor publicate de Comitetul TVA, Romania nu a optat pentru transpunerea acestui articol in legislatia nationala. Aici puteti accesa o lista cu statele membre ce au optat pentru transpunerea acestui articol.

In consecinta, consideram ca nu exista baza legala pentru aceste ajustari, chiar daca acestea ar fi avut si un impact asupra soldului TVA. Consideram ca orice decizie de impunere emisa in acest sens este atacabila in mod jutificat.

This entry was posted in Preturi de transfer and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.