Microintreprindere – reportarea pierderii – aspecte fiscale

Intrebare: In anul 2009 compania noastra a fost microintreprindere. In anul 2010 am trecut la impozitul pe profit. In cazul in care in anul 2009 am inregistrat pierdere iar in 2010 profit se poate compensa pierderea din 2009 cu profitul din 2010 din punct de vedere fiscal? Daca in anul 2008 am platit impozit pe profit dar am inregistrat pierdere fiscala, se poate reporta aceasta pierdere pana in 2010?

Raspuns:

Potrivit prevederilor art. 26 alin. (4) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe venit şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, după caz.

In baza prevederilor de mai sus consideram ca pierderea fiscala inregistrata anterior aplicarii regimului de impozitare pe veniturile microintreprinderilor (in anul 2008 cand societatea aplica regimul de impozitare privind impozitul pe profit) se poate reporta in limitele prevazute la art. 26 din Codul fiscal. Astfel, consideram ca in anul 2010 puteti reporta pierderea fiscala din anul 2008 tinand cont de faptul ca era aplicabil acelasi regim de impozitare.

In ceea ce priveste reportarea pierderii din anul 2009, perioada in care compania a fost inregistrata ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, consideram ca aceasta pierdere nu reprezinta o pierdere fiscala in sensul prevederilor art. 26 din Codul fiscal si drept urmare nu se poate reporta in 2010.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Microintreprindere – reportarea pierderii – aspecte fiscale

Comments are closed.