Notificare Ministerul de Finante – Garda financiara – Solicitare informatii privind avantaje si gratuitati acordate in scopul promovarii produselor societatii

Intrebare: Societatea noastra a primit prin posta o notificare din partea autoritatilor fiscale prin care ni se solicita sa furnizam informatii cu privire la persoanele fizice carora am oferit cadouri si alte avantaje in natura si gratuitati pe parcursul anului 2009 si 2010. Obisnuim sa oferim cadouri si  mici atentii clientilor si partenerilor nostri cu ocazia sarbatorilor. Exista vreo obligatie fiscala din partea noastra in acest sens? Si suntem obligati raspundem acestei solicitari conform legii?

Raspuns:

Din punct de vedere al persoanei care primeste avantajele la care faceti referire, consideram ca aceste cadouri oferite de catre societatea dvs. cu ocazia sarbatorilor sunt asimilate veniturilor din premii potrivit prevederilor de mai jos.

Astfel, potrivit prevederilor art. 75 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale reprezinta venituri din premii in sensul terminologiei prevazuta in Codul fiscal.

Potrivit prevederilor art. 77 alin. (4) din Codul fiscal, veniturile in bani sau in natura primite cu ocazia promovarii produselor si serviciilor ca urmare a practicilor comerciale sunt neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe venit daca valoarea acestora este inferioara sumei de 600 lei pentru fiecare contribuabil si pentru fiecare cadou/premiu primit.

In concluzie consideram ca daca valoarea cadourilor oferite este inferioara sumei de 600 lei per persoana per cadou acestea sunt neimpozabile. In sens contrar valoarea cadourilor oferite se impoziteaza prin retinere la sursa potrivit prevederilor art. 77 din Codul fiscal.

In ceea ce priveste obligativitatea furnizarii unui raspuns, in baza prevederilor Codului de procedura fiscala consideram ca intra in atributiile autoritatii respective sa va solicite aceste informatii pentru care dvs. trebuie sa furnizati un raspuns in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal.

This entry was posted in Fiscalitate - contabilitate and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.